09.04.2007. / 11:48

Autor: Martina Zeković

VELIKA BRITANIJA

Zarobljeni britanski mornari prodaju svoje priče za milijune dolara

Rodbina vojnika koji su ubijeni u Iraku kritizirala je odluku kojom je posadi odobreno da prodaje svoje priče

Jedina žena među britanskom mornaričkom posadom koju su zarobili Iranci Faye Turney, prodala je svoju priču ITV televizijskoj kući i novinama The Sun za šesteroznamenkasti iznos. Rodbina vojnika koji su ubijeni u Iraku kritizirala je odluku kojom je posadi odobreno da prodaje svoje priče. "Želim da svi čuju moju stranu priče i da vide što sam prolazila", brani se Faye u intervjuu. Faye Turney je izjavila kako se osjećala kao izdajnik kada je trebala potpisati priznanja koja su objavljena na iranskoj televiziji. Ona tvrdi kako im se prijetilo da će ih osuditi za špijunažu u slučaju da ne potpišu priznanja. U jednom pismu kritiziralo se Busha i Blaira za intervenciju u Iraku.

Najmlađi pripadnik posade, dvadesetogodišnji Arthur Batchelor izjavio je za Daily Mirror kako je plakao kao dijete u svojoj ćeliji. Dvojica časnika među zarobljenima, rekli su da ne namjeravaju profitirati na svojoj priči. Roditelji poginulih britanskih vojnika u Iraku smatraju da je dužnost vojnika služiti svojoj zemlji, a ne zarađivati prodajući priče.

Naime, britansko ministarstvo obrane dozvolilo je u subotu zatočenim britanskim mornarima i marincima da prodaju priče medijima o svom zatočeništvu u Iranu. "To nije uobičajeno, ali je ministarstvo odlučilo odobriti 15 dozvola s obzirom na veliki medijski interes", kazala je glasnogovornica britanskog ministarstva obrane.

Iranski ministar vanjskih poslova Manoucher Mottaki upozorio je u nedjelju kako bi se mogla pogoršati suradnja sa susjednim Irakom ukoliko ne budu oslobođeni pet iranskih diplomata koje su uhitile američke snage u Iraku, objavila je državna radiodifuzna kompanija na svojoj internetskoj stranici. Sjedinjene Države su u siječnju uhitile pet Iranaca u sjevernom iračkom gradu Irbilu i odbijaju ih osloboditi ili dozvoliti iranskim službenicima da ih posjete. Uhićenje je zakompliciralo odnose između Irana u kojem prevladavaju muslimani šijiti i Iraka koji vode šijiti.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika