10.04.2007. / 09:49

Autor: Ana Kirin

NUKLEARNA ENERGIJA

Amerika zabrinuta zbog proširenja iranskog nuklearnog programa

IAEA, Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sjedištem u Beču, zasad je odbila dati bilo kakav komentar na iransku objavu o masovnoj proizvodnji obogaćenog urana

Iran je u ponedjeljak 9. travnja, na svoj nacionalni dan nuklearne energije, objavio da je počeo obogaćivati uran u tri tisuće centrifuga i time znatno proširio nuklearni program kojeg Ujedinjeni narodi žele zaustaviti. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na svečanosti je rekao da postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu sada može obogaćivati nuklearno gorivo "na industrijskoj razini". Ponovio je da njegova zemlja ne dozvoljava velikim silama da koče njezin nuklearni program.

Glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Larijani u ponedjeljak je izjavio da bi Iran mogao biti prisiljen ponovno razmotriti smisao svoga članstva u Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT) bude li izvrgnut daljem pritisku u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon reagirao je izjavom u kojoj je istaknuo kako bi svaka država članica UN-a u potpunosti trebala poštovati rezolucije Vijeća sigurnosti te zamolio iransku vladu da to učini.

IAEA, Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sjedištem u Beču, zasad je odbila dati bilo kakav komentar na iransku objavu o masovnoj proizvodnji obogaćenog urana. Diplomati bliski vodstvu kazali su da će Agencija podnijeti izvješće o najnovijoj rundi inspekcija iranskih postrojenja na sljedećem zasjedanju Upravnog odbora Agencije 11. lipnja. Diplomati u Beču umanjuju važnost objave Irana ocjenjujući kako to nije senzacionalna vijest već prvenstveno taktički potez Teherana i tvrde da posljednjih mjeseci nisu registrirani nikakvi veliki pomaci u iranskom nuklearnom programu.

Sjedinjene Američke Države ipak su nakon Ahmadinedžadove objave izrazile zabrinutost. "Mi smo vrlo zabrinuti", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe te dodao: "Pozivamo iranski režim da se povinuje obvezama prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i prema Vijeću sigurnosti UN-a". Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack ocijenio je pak kako je iranska objava iz Natanza "još jedan znak da Iran nastavlja prkositi međunarodnoj zajednici".

Zapadne zemlje pod vodstvom Sjedinjenih Država misle da Iran svojim nuklearnim programom zapravo želi proizvesti nuklearno oružje, iako Iran tvrdi da je riječ o civilnoj svrsi odnosno proizvodnji električne energije. Zbog odbijanja da zaustavi nuklearni program, Vijeće sigurnosti UN-a Teheranu je uvelo sankcije, prvo blaže a potom i oštrije, no s iranske strane i dalje nema naznaka spremnosti da popusti međunarodnim zahtjevima, već naprotiv dalje razvija svoj nuklerani program.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika