10.04.2007. / 10:10

Autor: Ana Kirin

SVEMIRSKI TURIZAM

Američki informatičar za 25 milijuna dolara odletio u svemir

Ruski svemirski brod Sojuz u kojem se nalaze američki turist Charles Simonyi i dvojica ruskih kozmonauta, nakon lansiranja u subotu iz Bajkonura u Kazahstanu, u ponedjeljak 9. travnja navečer pristao je uz Međunarodnu svemirsku postaju ISS, na oko 390 km iznad zemlje. Manevar pristajanja izveden je besprijekorno i to čak minutu ranije nego je bilo predviđeno pa je u kontrolnoj prostoriji ruskog svemirskog centra u blizini Moskve izazvao veliki pljesak.

Bogati 58-godišnji američki informatičar Charles Simonyi peti je svemirski turist otkako je uvedena mogućnost da civili s astronautima lete u svemir. Simonyi je za taj let morao izdvojiti 25 milijuna dolara. Na zemlju bi se trebao vratiti 20. travnja.

U međuvremenu će biti obavljena smjena posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici ISS. Ruski kozmonauti Fjodor Jurčikin i Oleg Kotov bit će 15. dugotrajna posada koja će na ISS-u zamijeniti Rusa Mihajla Tjurina i američke astronaute Miguela Lopez-Alegriju i Sunitu Williams.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika