10.04.2007. / 11:50

Autor: Nina Tomljanović

EKOLOGIJA

Uklanjanjem šuma protiv klimatskog zagrijavanja

Znanstvenici s Carnegiea, privatnog instituta za istraživanja i američkog Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore iz Kalifornije simulirali su na računalima učinke opsežnih uništavanja šuma na Zemlji i proučavali negativne i pozitivne učinke šumskih pokrova na različitim geografskim širinama kako bi došli do ovih zaključaka

U nekim dijelovima svijeta, do sada neprihvaćena ideja deforestacije može pomoći u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, pokazali su rezultati istraživanja koji su objavljeni uSAD-u.

Deforestacija oslobađa ugljični dioksid, plin odgovoran za stvaranje učinka staklenika, i pridonosi klimatskom zagrijavanju, ali na nekim geografskim širinama, na primjer u Sibiru, u sjevernom dijelu Europe ili u Kanadi gdje je raširena polarna šuma, drveće može pridonijeti klimatskom zagrijavanju apsorbirajući više solarne radijacije, navodi se u istraživanju objavljenom na Akademiji znanosti Sjedinjenih Država (PNAS).

Pokretanju klimatskog zagrijavanja moglo bi pridonijeti kontrolirano uklanjanje polarnih šuma i zamjena s pašnjacima i grmljem.
No s druge strane, uklanjanje tropskih šuma igra značajnu ulogu u klimatskom zagrijavanju, te znanstvenici ističu kako nisu za uklanjanje šuma u najhladnijim zonama.

Znanstvenici s Carnegiea, privatnog instituta za istraživanja i američkog Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore iz Kalifornije simulirali su na računalima učinke opsežne deforestacije na Zemlji i proučavali negativne i pozitivne učinke šumskih pokrova na različitim geografskim širinama kako bi došli do ovih zaključaka.

’’Strategija ponovnog pošumljavanja u borbi protiv zagrijavanja Zemlje treba uzeti u obzir ne samo činjenicu da drveće apsorbira ugljični dioksid nego i njihovu sposobnost, ovisno o geografskoj šitini, da stvaraju isparavnjem vode koju zadržavaju oblake koji pridonose reflektiranju topline ili da je apsorbiraju stvarajući sjenu u najhladnijim zonama gdje ima snijega’’, pojasnio je Ken Caldeira, jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika