10.04.2007. / 12:57

Autor: Ana Kirin

BiH

Odgođen početak suđenja Pašku Ljubičiću

Branka Praljak, odvjetnica Paška Ljubičića, naglasila je kako njen branjenik, bez svoje krivnje, već pet i pol godina u zatvoru čeka početak suđenja

Suđenje nekadašnjem časniku HVO-a Pašku Ljubičiću, koje je trebalo početi u utorak 10. travnja, odgođeno je jer tužiteljstvo nije osiguralo prijevod dokumenata koje namjerava koristiti u dokaznom postupku. Paško Ljubičić je optužen za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima središnje Bosne 1993. godine, kada je bio zapovjednik IV bojne Vojne policije HVO-a.

Odgodivši početak suđenja na nedoređeno vrijeme, predsjednik sudskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine Šaban Maksumić Tužiteljstvu BiH je dao novu priliku da osigura prijevod prijepisa iskaza svjedoka optužbe, a obrani je omogućio da pronađe i angažira odvjetnika koji aktivno govori engleski jezik.

Tužiteljstvo u ovom slučaju planira izvesti čak 56 svjedoka. Međunarodni tužitelj David Schwendiman potvrdio je u utorak 10. travnja da će u dokaznom postupku koristiti više od 2600 stranica dokumenata koji sadrže iskaze svjedoka optužbe izrečene pred sudom u Haagu, prije nego je Ljubičićev slučaj 2006. godine prepušten Sudu BiH. Međutim, gotovo ništa od tih dokumenata za sada nije prevedeno, a procjenjuje se kako za taj posao treba više od godine dana.

"Naprosto ne mogu vjerovati da se do sada nitko nije bavio ovim problemom", rekao je sudac Maksumić i upozorio kako je u slučaju Ljubičić do sada bilo previše propusta.

Branka Praljak, odvjetnica Paška Ljubičića, podsjetila je kako je na taj problem ukazala još u siječnju no tužiteljstvo od tada ništa nije poduzelo na njegovu rješavanju. Naglasila je kako njen branjenik, bez svoje krivnje, već pet i pol godina u zatvoru čeka početak suđenja.

Da bi ispunilo svoje obveze, tužiteljstvo će morati zatražiti dodatno angažiranje postojećih prevoditelja pri Sudu BiH, ali će mu trebati i dodatni prevoditelji pa će samo za to trebati izdvojiti oko 12 tisuća eura.

Vezane vijesti

Žena u Saboru samo 19,8 posto

Žena u Saboru samo 19,8 posto

Novoizabrana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić danas je u Puli rekla da su, što se zastupljenosti žena u Saboru tiče,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika