10.04.2007. / 15:50

Autor: Martina Zeković

PREDIZBORNI PROGRAMI

Vesna Škare-Ožbolt: "Hrvatska u području poljoprivrede nije spremna za EU"

"Hrvatska u području poljoprivrede uopće nije spremna za ulazak u Europsku uniju", izjavila je u utorak u Osijeku predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt na prvom predstavljanju predizbornog programa stranke za poljoprivredu. "Dosadašnja liberalizacija tržišta, kroz ugovor s EU-om, dovela je do velikog povećanja uvoza, a Hrvatska je danas, promatrano po stanovniku, najveći uvoznik hrane u Europi", dodala je. Škare-Ožbolt je ocijenila da je trgovačko-uvoznički lobi koji je vodio sadašnju Vladu, imao pogubnu politiku za domaću proizvodnju pa su najviše pogođena mala i srednja obiteljska gospodarstva, koja se gase, a mladi ljudi napuštaju selo. "Politika poticaja usmjerena je praktički na davanje socijalne pomoći, a poljoprivreda se nije prilagodila izazovima EU-a", naglasila je Škare-Ožbolt.

DC svoj program temelji na proizvodnji i izvozu te jasnoj strategiji stvaranja hrvatskoga poljoprivrednog proizvoda s kojim Hrvatska ulazi u EU. Zauzimaju se za okrupnjivanje poljoprivrednih posjeda, davanje državne zemlje u koncesiju na 99 godina za jednu kunu, osnivanje agrobanke, koja bi financirala poljoprivrednike, te izgradnju natapnog sustava koji je unatoč velikom vodnom bogatstvu u Hrvatskoj, "potpuno zapušten".

Prošli je tjedan Škare-Ožbolt dala iskaz u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, na temelju kaznene prijave koju je protiv nje podnio Anto Nobilo, odvjetnik Krunoslava Fehirakoji je osumnjičen u istrazi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u tzv. slučaju garaža. Ona tvrdi da ju je Nobilo prijavio smatrajući kako je svojom izjavom da je Fehir nastavio raditi u policiji, iako je priznao ubojstvo civila, utjecala na pravosudne dužnosnike.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika