11.04.2007. / 13:15

Autor: Ana Kirin

BiH

Za podjele Hrvata u BiH odgovoran je i službeni Zagreb

"Hrvatima ne odgovara dvoentitetska BiH, gdje u jednom entitetu vladaju Srbi, a u drugom Bošnjaci i zato je potrebno naći rješenje uređenja BiH koje bi omogućilo ravnopravnost i hrvatskom narodu", rekao je dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš

Davor Čordaš, dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda i član predsjedništva HDZ-a BiH, u intervjuu objavljenom u banjalučkim "Nezavisnim novinama" u srijedu 11. travnja izjavio je kako su Hrvati u BiH dobili konstitutivnost, ali su u praksi ostali manjina na cijelom teritoriju BiH.

"Ustavnim promjenama 2001. godine dobili smo konstitutivnost naroda, ali smo izgubili to pravo u praksi. Razlog tome je što u obje entitetske vlade imamo strukturu 8+5+3+premijer, tako da, kada bi se skupili svi Hrvati u svim vladama, ne bismo mogli donijeti nijednu odluku, jer nemamo većinu za razliku od Srba i Bošnjaka. Srbi imaju većinu u Vladi Republik Srpske, a Bošnjaci u Vladi Federacije BiH i tu leži glavni problem", smatra Čordaš. Po njegovim riječima, Hrvati u RS dijele sudbinu svih ostalih, samo što su u još težem položaju zbog nemogućnosti zapošljavanja. "O položaju Hrvata najbolje govori podatak da ih se vratilo tek 5 posto od ukupnog broja koji su na ovim prostorima živjeli prije rata u BiH", rekao je za "Nezavisne novine" Davor Čordaš.

Kada je riječ o poticajima za formiranje trećeg entiteta u BiH, on smatra kako ni jedan narod nema ekskluzivno pravo na svoj entitet. "Priča o trećem entitetu u kojem bi živio samo jedan od naroda eliminira ozbiljnu raspravu o tome i zato radije govorimo o četiri, pet ili šest regija gdje bi sva tri naroda našla svoju punu zaštitu nacionalnog identiteta koja bi se potom prenijela na razinu BiH. Svaka regija imala bi zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, a njihov broj bio bi stvar dogovora", izjavio je Čordaš i naglasio kako se HDZ BiH zalaže za regionalni ustroj BiH u kojem bi svaki narod imao zagarantirana svoja nacionalna prava.

"Hrvatima ne odgovara dvoentitetska BiH, gdje u jednom entitetu vladaju Srbi, a u drugom Bošnjaci i zato je potrebno naći rješenje uređenja BiH koje bi omogućilo ravnopravnost i hrvatskom narodu. Ako bi pak ostao ovakav entitetski ustroj, morat će se ukinuti famozna formula od 8+5+3 i na drugi način birati entitetske vlade", kaže dopredsjednik RS.

Govoreći o odnosu vlasti Republike Hrvatske prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Čordaš je rekao da za podjele Hrvata u BiH odgovornost snosi i službeni Zagreb, koji je umjesto deklarativnog zalaganja, zasnovanog na političkom marketingu, mogao pružiti konkretnu pomoć hrvatskom narodu u BiH. Rekao je da Hrvatska ne treba biti "tutor" Hrvatima u BiH, ali je naglasio da je "ustavna obaveza vlasti u Hrvatskoj pomoć Hrvatima izvan Hrvatske".

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika