11.04.2007. / 19:32

Autor: Nina Tomljanović

ŽENEVA

Poljoprivredi siromašnih zemalja prijeti liberalizacija

Izvješće pod nazivom "Stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda" upozorava na opasnosti za afričke zemlje čiji poljoprivredni sektor nije konkurentan

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je da bi liberalizacija razmjene poljoprivrednih proizvoda mogla skupo stajati siromašne zemlje ne pokrenu li se mjere zaštite.

"Ne samo da neke zemlje u razvoju neće izvući korist iz liberalizacije trgovine, nego će u nekim slučajima biti ugrožene", kazao je David Hallam, dužnosnik službe za trgovinsku politiku FAO-a, predstavljajući izvješće novinarima u Ženevi.

Izvješće pod nazivom "Stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda" upozorava na opasnosti za afričke zemlje čiji poljoprivredni sektor nije konkurentan.

FAO zaključuje da su "pred stvarnim opasnostima, koristi od liberalizacije manje uočljive".

Do zastoja ciklusa Dohe je došlo jer se nisu uzele u obzir specifične potrebe zemalja u razvoju, ističe se u izvješću.

"Multilateralni sporazum koji podrazumijeva obveze smanjenja zaštite na granici teško može uspjeti, ako se ta pitanja ne tretiraju na prikladniji način", navodi se u izvješću.

Vezane vijesti

Neće biti prodaje šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta

Neće biti prodaje šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Varaždinu da je stav vlade da su šume, vode i poljoprivredno zemljište nacionalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika