12.04.2007. / 10:09

Autor: Nina Tomljanović

AUSTRALIJA

Kapetan Dragan može biti izručen Hrvatskoj!

Za vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini Vasiljković je i bio poznat kao "kapetan Dragan". Uhićen je u Australiji u siječnju ove godine, na temelju zahtjeva hrvatskih vlasti

Kapetan Dragan zapovjednik srpskih paravojnih snaga u ratu u Hrvatskoj u četvrtak, 12.travnja izgubio je pravnu bitku kojom je htio izbjeći australsko izručenje Hrvatskoj.

"Dragan Vasiljković može biti predan Republici Hrvatskoj", rekao je sudac Paul Cloran na sudu u Sydneyu i objavio da je zahtjev službenoga Zagreba za izručenje Vasiljkovića valjan.

Za vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini Vasiljković je i bio poznat kao "kapetan Dragan". Uhićen je u Australiji u siječnju 2006. godine, na temelju zahtjeva hrvatskih vlasti.

Za australske novine Vasiljković (51) je lani za australske novine rekao da je obučavao srpske vojnike, ispitivao neprijateljske, ubijao u borbama i vodio napade na zapovjedna mjesta, ali opovrgava svaku umiješanost u ratne zločine.

U jednom izvještaju Ujedinjenih naroda iz 1994. on je spomenut "kao drugi po važnosti" u tzv. Srpskoj Krajini poslije zloglasnoga vođe Željka Ražnatovića Arkana.

Do uhićenja Vasiljković je radio u australskome gradu Perthu kao učitelj golfa pod lažnim imenom Daniel Snedden. tvrdio je da je uhićen ilegalno jer Australija i Hrvatska nemaju službeni ugovor o izručivanju. On je emigrirao u Australiju kad mu je bilo 15 godina, ali vratio se u domovinu kad je izbio rat, javlja agencija dpa.

Zahtjev za izručenjem Vasiljkovića koji je australski državljanin, podnijela je tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. On je reagirao uvredom ministrice Škare-Ožbolt i predviđanjem neuspjeha njezina zahtjeva.

"Siguran sam da australska vlada neće izručiti svoga građanina samo zato što to želi neka izopačena vlada", izjavio je tada Vasiljković.

Vezane vijesti

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

Američke vlasti u četvrtak su izručile Bosni i Hercegovini Dejana Radojkovića, ratnog pripadnika policije bosanskih Srba kojega se sumnjiči da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika