12.04.2007. / 12:35

Autor: Nacionalova redakcija

AUSTRALIJA

Kapetan Dragan korak bliže izručenju Hrvatskoj

Rješenje o izručenju donosi australski ministar za pravosuđe i carinu, po okončanju sudskog postupka, odnosno kad sudska odluka o izručenju postane konačna pojasnili su u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa primilo je odluku australskog suda prema kojoj se bivši zapovjednik srpskih paravojnih snaga u ratu u Hrvatskoj Dragan Vasiljković (51), poznatiji kao kapetan Dragan, može izručiti Hrvatskoj, no u Ministarstvu se doznaje da Vasiljković ima mogućnost na još tri žalbe različitim sudskim instancama.

Područni sud Novog Južnog Walesa u Sydneyu u četvrtak, 12.travnja odlučio je da je Vasiljković, inače australski državljanin, podoban za izručenje Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika.

U Ministarstvu pravosuđa kažu da je australski sud odlučio i da će Vasiljković u pritvoru čekati predaju nadležnim tijelima Hrvatske slijedom odluke o izručenju. No, kako je odluka suda iz Sydneya prvostupanjska po australskom Zakonu o izručenju iz 1988. godine Vasiljković ima pravo u roku od 15 dana od višeg suda zatražiti njezino preispitivanje. Isti zakon nadalje predviđa mogućnost žalbe i na odluku višeg suda povodom preispitivanja prvostupanjske odluke te na kraju i mogućnost izvanredne žalbe Vrhovnom sudu.

Rješenje o izručenju donosi australski ministar za pravosuđe i carinu, po okončanju sudskog postupka, odnosno kad sudska odluka o izručenju postane konačna pojasnili su u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa.

Vasiljković je prošle godine u siječnju uhićen u Sydneyu na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska. Ubrzo nakon uhićenja zatraženo je i njegovo izručenje.

Za australske novine Vasiljković je ranije izjavio da je obučavao srpske vojnike, ispitivao neprijateljske, ubijao u borbama i vodio napade na zapovjedna mjesta, no opovrgnuo je svaku umiješanost u ratne zločine.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti ga da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991.godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993.godine u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991.godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Vezane vijesti

Vlasnik Coste: Kapetan Concordije prevario kompaniju

Vlasnik Coste: Kapetan Concordije prevario kompaniju

Kapetan kruzera Costa Concordia Francesco Schettino prevario je kompaniju Costa Crociere izjavama koje nisu omogućile procjenu opsega drame u noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika