12.04.2007. / 13:30

Autor: Melisa Skender

Extra zona

Fotografije Beatlesa vrijedne 1,4 milijuna dolara završile u smeću

Tvrtka Apple Corps Ltd. osnovana 1968. kako bi štitila komercijalne interese grupe ovih je dana podigla tužbu protiv tvrtke koja je čistila ured EMI-a u londonskom Sohou i bacila kutiju u kojoj su čuvani negativi i originali 450 fotografija slavne glazbene četvorke iz Liverpoola

Fotografije Beatlesa čija je vrijednost procijenjena na 1,4 milijuna dolara završile su u smeću zahvaljujući neopreznom djelatniku tvrtke za čišćenje Crystal Services PLC koji je kutiju jednostavno bacio spremajući EMI-ev ured u zapadnom Londonu. EMI i tvrtka Apple Corps Ltd. Osnovana 1968. kako bi štitila komercijalne interese Beatlesa, podigla je ovih dana tužbu kako bi dobila odštetu za izgubljene materijale od kojih mnogi nikad nisu bili kopirani. Nepovratno je tako nestao i original legendarne fotografije britanskog umjetničkog fotografa Angusa McBeana koji je snimio Beatlese na balkonu EMI ureda u londonskom Sohou za omot prvoga albuma glazbene četvorke «Please Please Me», kao i fotografije za omot njihove kompilacije «Red Album» 1973. godine.

Istovremeno, ovih je dana čelnu poziciju kompanije Apple Corps Ltd. napustio čovjek poznat kao 'peti Beatle', Neil Aspinall. Neil Aspinall 1961. počeo je kao vozač Beatlesa, da bi potom postao njihov menadžer za turneje, a 1968. preuzeo je upravljanje tek osnovanom Apple Corps Ltd. kompanijom koja je imala štititi komercijalne interese glazbene četvorke iz Liverpoola. Tvrtku koja je u početku gubila milijune i umalo dovela grupu do bankrota ovaj je danas 64-godišnjak uspio osoviti na noge. Zahvaljujući njemu pjesme Beatlesa nikada se nisu našle na glazbenim kompilacijama jer je to smatrao ponižavajućim za tako veliki sastav, a jednako je oprezan bio i kad su se 1980. na CD-ima počela objavljivati reizdanja starih albuma pojedinih glazbenika. Takav oprez isplatio se 1987. godine kad je CD box s hitovima i do tad neobjavljenim snimkama Beatlesa povodom 20 obljetnice prestanka rada grupe postigao veliki komercijalni uspjeh. Aspinall se odlučio povući u mirovinu nakon što je u veljači ove godine nagodbom završena tužba koju je Apple Corp Ltd. podigao protiv računalnog diva Apple Inc. a zbog korištenja imena i zaštitnog znaka. Nagodbom je Apple Inc. zadržao ime, no pojedine je korištene licence vezane uz naziv vratio Beatlesima u nadi kako će time pridobiti istoimenu Apple Corp Ltd. da im dozvoli objavljivanje pjesama Beatlesa u cyber izdanju. Uspjeh tog plana, međutim, vrlo je neizvjestan, a odlaskom Neila Aspinalla u mirovinu tim je teže vjerovati kako će novi upravitelj, Jeff Jones, uspjeti pomiriti Paula McCartneya, Ringo Starra, Yoko Ono i udovicu Georga Harrisona, Oliviu Harrison da se usaglase oko zajedničkih interesa. Spomenuta četvorka koja polaže autorska prava na sve pjesme Beatlesa već je, uostalom, javno obznanila kako ne želi licencirati online izdanja pjesama i njihovu prodaju putem Interneta.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika