12.04.2007. / 13:52

Autor: Martina Zeković

KRITIKE NA PRESUDU

Silajdžić: "Tužiteljstvo BiH ponovno će procesuirati pripadnike 'Škorpiona'"

"Obzirom da se zabrana dvostrukog suđenja odnosi samo na procese unutar BiH, ali ne i na presude stranih sudova, kao što je to u ovom slučaju, Tužiteljstvo BiH ima puni autoritet za daljnje procesuiranje", stoji u priopćenju Silajdžićeva ureda

Bošnjački član predsjedništva BiH Haris Silajdžić reagirao je na presudu beogradskog suda u slučaju protiv petorice pripadnika paravojne formacije "Škorpioni" koji su optuženi za ratni zločin protiv bosanskih Muslimana iz Srebrenice 1995. Dok su dvojica osuđena na 20 godina, jedan na 13 godina i jedan na 5 godina, peti je osumnjičeni oslobođen optužbi jer je sudsko vijeće ocijenilo da nema dokaza da je počinio zločin s predumišljajem.

Silajdžić je izjavio kako je presuda neutemeljena obzirom da je jednog od sudionika zločina amnestirala bilo kakve odgovornosti, a drugog osudila na minimalnu zatvorsku kaznu. "Ova presuda beogradskog suda je pogotovo nepravedna kada se uzme u obzir da se radi o brutalnog egzekuciji bespomoćnih civila od kojih su neki bili djeca, te da je zločin u cijelosti dokumentiran kroz video zapis, što otklanja bilo kakvu sumnju u direktnu umiješanosti svih optuženih", navodi se u priopćenju koje je objavio Pincom.info. Silajdžić smatra da je neophodno da Tužiteljstvo BiH preuzme inicijativu i kontrolu nad procesuiranjem osoba koje su sudjelovale u zločinima. "Obzirom da se zabrana dvostrukog suđenja odnosi samo na procese unutar BiH, ali ne i na presude stranih sudova, kao što je to u ovom slučaju, Tužiteljstvo BiH ima puni autoritet za daljnje procesuiranje", stoji u priopćenju Silajdžićeva ureda.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je daza takav zločin postoji jedina primjerena kazna, a to je najstroža kazna. "Za takvo strijeljanje ljudi, sa takvim posljedicama po jedno društvo, naše, bosansko, koje god hoćete, jedina primjerena kazna je najstroža kazna. To je moj jedini komentar", rekao je Tadić za AP.

Ova je presuda ujedno prva presuda Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu koja nailazi na odjeke u svijetu, ali i oštre kritike oštećenih. Svi londonski listovi pisali su o presudi kao izuzetno važnoj jer je to prva presuda izrečena u Srbiji vezano za tragediju Srebrenice. “Daily Telegraph” tako navodi da su pripadnici "Škorpiona"' osuđeni na vremenske kazne u trajanju od pet do 20 godina zatvora i dodaje da je njihova krivica dokazana video-snimkom ubojstva šestorice Bošnjaka kod Trnova u srpnju 1995. godine kojeg su sami napravili.

Potpredsjednik Narodne skuštine Republike Srpske Sefket Hafizović ocijenio je da ne zna koliko ta presuda uopće znači žrtvama genocida Srebrenice, ali da to ipak pokazuje da Srbija, za razliku od institucija RS-a nešto radi.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo u srijedu Odluku o upućivanju zahtjeva Srbiji da poštuje obaveze prema BiH koje proizlaze iz Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Time BiH zahtijeva da Srbija bez odlaganja uhiti sve optužene za genocid koji se nalaze na njenom teritoriju, da ih izruči Međunarodnom kaznenom sudu i da kazni sve ostale učesnike genocida u BiH koji su u nadležnosti Srbije. Odluka stupa na snagu danom donošenja, a ministar vanjskih poslova zadužen je da je uruči Ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

Toj se odluci protivio predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović tvrdeći da je riječ o još jednom jednostranom tumačenju presude Haškog suda.

Vezane vijesti

Referendum o EU treba odgoditi

Referendum o EU treba odgoditi

Predsjednica HNS-a i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić sinoć u izjavi za Radio Split rekla da bi održavanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika