12.04.2007. / 15:33

Autor: Ana Kirin

CRNA GORA - BiH

Crnogorska luka Bar kao alternativa za luku Ploče

Prema ocjeni Srđana Vukčevića, pomoćnika crnogorskog ministra prometa, pomorstva i telekomunikacija, jedini razlog zbog kojega Luka Ploče sada ima "monopolski poziciju prema BiH" nepostojanje je dobrih prometnih komunikacija između Crne Gore i BiH

Nakon što je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović početkom ovog tjedna posjetio Crnu Goru ponovno je postala aktualna stara ideja o tome da bi BiH umjesto luke Ploče trebala koristiti luku u Baru. Prema pisanju sarajevskog Dnevnog avaza od četvrtka 12. travnja, upravo je o korištenju luke Bar za potrebe gospodarstva BiH Radmanović razgovarao s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem.

Prema ocjeni Srđana Vukčevića, pomoćnika crnogorskog ministra prometa, pomorstva i telekomunikacija, jedini razlog zbog kojega Luka Ploče sada ima "monopolski poziciju prema BiH" nepostojanje je dobrih prometnih komunikacija između Crne Gore i BiH. Vukičević smatra da bi se, čim bi se te dvije zemlje kvalitetno prometno povezale, takav status Luke Ploče mogao ukinuti. "Na tom planu prioritet je izgradnja pruge Čapljina-Nikšić", rekao je Vukčević i dodao da je o ponovnoj izgradnji pruge trasom kojom su davno prometovali uskotračni vlakovi već razgovarano s predstavnicima Ministarstva prometa BiH a potporu toj zamisli navodno su već dali u poduzeću Željeznice Federacije BiH.

Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih izvoznika, tvrtka Mittal Steel iz Zenice, također je zainteresirana za mogućnost korištenja luke Bar kao alternative luci u Pločama. Međutim, istaknuo je koordinator Mittal Steela Seid Kapetanović, prijevoz do Bara i dalje je najveći problem jer ta luka, gotovo dvostruko udaljenija od Ploča, u ovom trenutku ne može toliko sniziti cijene svojih usluga da bi bila konkurentna.

Nova pruga između BiH i Crne Gore gradila bi se po modelu privatno-javnog partnerstva a u Podgorici drže da bi projekt poduprla i Europska komisija. Procjenjuje se da bi za taj projekt trebalo osigurati najmanje 100 milijuna eura.

Vezane vijesti

Radnici strahuju od gubitka terminala u Pločama

Radnici strahuju od gubitka terminala u Pločama

Iako je domaćoj javnosti cijeli slučaj relativno nepoznat, hrvatska luka Ploče predmet je najvrijednijeg najvrijedniji trgovačko-pravni spor u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika