12.04.2007. / 16:04

Autor: Nacionalova redakcija

TAJLAND

Kralj Rama IX pomilovao Švicarca osuđenog zbog uvrede kralja

Oliver Jufer, nastanjen u Tajlandu desetak godina, uhićen je početkom prosinca jer je u pijanu stanju crnom bojom poprskao kraljeve portrete, u vrijeme dok je kraljevstvo slavio 79. rođendan Bhumibola, najstarijeg aktivnog monarha na svijetu

Tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej pomilovao je 57-godišnjeg Švicarca, osuđenog na desetgodišnju zatvorsku kaznu zbog uvrede institucije kralja kojega u njegovoj domovini podanici slave poput božanstva, objavio je u četvrtak sudski izvor.

"Doznao sam da je pomilovan kraljevskom milošću. Oslobođen je i bit će prognan s Tajlanda", kazao je Panu Kwanyuen, tužitelj u gradu Chiang Mai u kojemu je Švicarac bio uhićen prije četiri mjeseca.

Oliver Jufer, nastanjen u Tajlandu desetak godina, uhićen je početkom prosinca jer je u pijanu stanju crnom bojom poprskao kraljeve portrete, u vrijeme dok je kraljevstvo slavio 79. rođendan Bhumibola, najstarijeg aktivnog monarha na svijetu.

Švicarac rodom iz Zuericha, oženjen Tajlanđankom, pri tom je činu činu oskvrnuća kraljevih portreta bio snimljen sigurnosnim kamerama.

Tajlandski krajnje strogi zakoni štite ličnost kralja i Jufer je isprva bio osuđen na 20 godina zatvora, ali mu je nakon priznanja krivnje kazna bila prepolovljena.

Kralj Bhumibol, poznat pod imenom Rama IX, ustavni je monarh koji teoretski nema nikakve vlasti, ali uživa moralni autoritet i snažan utjecaj na svoje podanike koji ga smatraju dobrostivim ocem nacije.

U govoru povodom 78. rođendana, Bhumibol, koji vlada već 60 godina, priznao je da bi volio češće čuti kritike. "Volio bih ponekad da mi kažu kako sam u krivu".

Vezane vijesti

Kinezi ušli u Godinu zmaja

Kinezi ušli u Godinu zmaja

Više od milijardu Kineza diljem Azije slavi u ponedjeljak u krugu obitelji i uz bučna slavlja ulazak u Godinu zmaja, polažući nadu da će im taj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika