12.04.2007. / 17:43

Autor: Stjepan Marković

TELEKOMUNIKACIJE

EK želi smanjiti cijene roaminga za 70 posto

EK je izračunala da to nije točno te da telekomunikacijske kompanije naplaćivanjem roaminga ostvare profit u iznosu 8,5 milijardi eura godišnje

Odbor Europskog parlamenta podržao je prijedlog Europske komisije (EK) o smanjivanju cijena roominga za razgovore mobilnim telefonima unutar granica europske unije. O ovom prijedlogu bi Europski parlament trebao glasati za nekoliko tjedana. Iz EK žele da se smanjivanja uvedu prije ljeta, no da bi do toga došlo ovaj prijedlog nakon Europskog parlamenta moraju potvrditi zakonodavna tijela članica EU.

Ukoliko se prijedlog prihvati troškovi roaminga u inozemstvu bi mogli biti smanjeni do 70 posto. Telekomunikacijske kompanije opravdavale su cijenu roaminga iznosom koje moraju plaćati konkurentskim kompanijama za prosljeđivanje njihovih poziva. EK je izračunala da to nije točno te da telekomunikacijske kompanije naplaćivanjem roaminga ostvare profit u iznosu od 8,5 milijardi eura godišnje. EK želi smanjiti iznose roaminga kako bi građani mogli više koristiti telekominikacijske usluge. Također se predviđa da bi smanjivanje troškova pozitivno utjecalo na poslovanje na zajedničkom europskom tržištu.

Jedan od problema predstavlja netransparentnost prilikom naplaćivanja roaminga na što su se žalili korisnici. Telekomunikacijske kompanije su obećale poboljšati usluge i tvrde da bi ova regulativa mogla dovesti do ozbiljnih problema prilikom poslovanja i smanjivanja konkurentnosti na tržištu. Kompanije tvrde da će doći do ukidanja određenih usluga jer su se profitom od roaminga financirale razne usluge. Oni tvrde da bi se smanjivanje cijene trebalo postići pojačavanjem konkurentnosti tržišta.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika