12.04.2007. / 18:50

Autor: Ana Kirin

TERORIZAM

Italija i Španjolska očekuju terorističke napade

Glede mogućih ciljeva terorističkog napada u Italiji, u izvješću tajnih službi spominju se od ranije poznati objekti kao što je Vatikan ili predstavništva američkih i multinacionalnih kompanija

Talijanski mediji objavili su u četvrtak 12. travnja kako talijanske tajne službe očekuju terorističke napade na osjetljive objekte u Italiji, posebice na Vatikan, kao i na talijanske vojnike u mirovnim misijama u svijetu. U polugodišnjem izvješću tajnih službi (CESIS) koje je predstavljeno u parlamentu, stoji da su "talijanski vojnici u mirovnim misijama u inozemstvu, kao i civili koji djeluju na kriznim prostorima, u opasnosti zbog mogućih atentata na njih".

Prema tom izvješću najveća je opasnost povezana s talijanskom prisutnošću u Afganistanu, Libanonu i Iraku. Tajne službe navode da se u Afganistanu ponovno primjećuje "oživljavanje prevratničke i kriminalne aktivnosti u zoni Herat u kojoj se nalazi većina talijanske misije od 2.000 vojnika".

Glede mogućih ciljeva terorističkog napada u Italiji, u izvješću tajnih službi spominju se od ranije poznati objekti kao što je Vatikan ili predstavništva američkih i multinacionalnih kompanija.

Od terorističkih napada strahuje i Španjolska. Dan nakon atentata koje je u Alžiru počinio magrebski ogranak Al Qaide a u kojima su prema najnovijim informacijama ubijene 33, a ranjene 222 osobe, španjolski istražni sudac Baltasar Garzon je u četvrtak 12. travnja ustvrdio da su Španjolska i posebno njezine dvije afričke enklave na teritoriju Maroka, Ceuta i Melilla, izložene pojačnoj prijetnji da budu sljedeće mete islamističkih napada.

Španjolski tisak i sudac Garzon upozoravaju da prijetnja Al Qaide lebdi nad tom zemljom Iberskog poluotoka koju islamistička teroristička skupina želi dovesti pod muslimanski krug utjecaja.

Madrid je u maksimalnom stanju pripravnosti od 15. veljače kada je počelo suđenje osumnjičenima za napade 11. ožujka 2004. godine na madridske željeznice u kojima je poginula 191 osoba.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika