12.04.2007. / 19:12

Autor: Nacionalova redakcija

IZRAEL

Zaoštravanje odnosa s Vatikanom zbog pape Pia XII.

Tekst ispod slike pape Pija XII. u muzeju holokausta govori o "dvomislenom" držanju toga Pape tijekom Drugoga svjetskog rata. Papa Pio XII nije potpisao savezničku izjavu kojom se osuđuje uništenje Židova i "zadržao je neutralan stav kroz cijeli rat"

Vatikanski nuncij u Izraelu msgr. Antonio Franco vjerojatno neće sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na mučenike i junake holokausta pri Yad Vashemu 15. travnja, zbog teksta ispod slike pape Pija XII. u muzeju holokausta, koji smeta Vatikanu, prenose u četvrtak talijanski mediji uz ocjenu o zaoštravanju diplomatskih odnosa između Vatikana i Izraela.

Tekst ispod slike pape Pija XII. govori o "dvomislenom" držanju toga Pape tijekom Drugoga svjetskog rata. Papa Pio XII nije potpisao savezničku izjavu kojom se osuđuje uništenje Židova i "zadržao je neutralan stav kroz cijeli rat", navodi se u tekstu koji Vatikan smatra spornim. Slika s tim tekstom postavljena je u muzeju u Jeruzalemu 2005. a početkom 2006. prethodni vatikanski nuncij zatražio je izmjenu tog teksta.

Iz muzeja Yad Vashem je odgovoreno da postoji volja za promjenom gledišta o djelovanju pape Pija XII. i da je za to potreban uvid u vatikanski arhiv kako bi izraelski stručnjaci mogli doći do novih informacija.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta nazočit će svi veleposlanici akreditirani pri izraelskoj državi, osim možda vatikanskog nuncija.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika