12.04.2007. / 19:33

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

Frattini pozvao Vladu na provođenje akcije za provedbu reformi u Hrvatskoj

"Funkcionalno, neovisno i za svoje postupke odgovorno sudstvo temeljni je stup ne samo demokratskog društva već i gospodarskog razvitka neke zemlje", naglasio je Frattini

Hrvatskoj Vladi treba čestitati na planu reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te jačanja sigurnosti granica, ali sad je vrijeme za akciju, za provedbu tog plana i dobivanje konkretnih rezultata, rekao je u četvrtak u Zagrebu potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za pravdu, slobodu i sigurnost Franco Frattini, javlja Hina.

Frattini je to rekao na početku prezentacije "Postignuća i ciljeva hrvatskog pravosuđa i unutarnjih poslova u tijeku pristupanja EU", održane u zgradi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kojoj su nazočili hrvatski premijer Ivo Sanader i niz drugih visokih hrvatskih dužnosnika iz pravosuđa i diplomacije.

On je ocijenio kao je izgradnja administrativne strukture za provedbu reformi bit svega te da je stoga pred Hrvatskom još mnogo posla, jer su iskustva s novim članicama EU pokazala da reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao vrlo osjetljivih područja, treba započeti rano i na njima ustrajno i snažno raditi.

"Funkcionalno, neovisno i za svoje postupke odgovorno sudstvo temeljni je stup ne samo demokratskog društva već i gospodarskog razvitka neke zemlje", naglasio je Frattini, rekavši kako bez odgovornosti nema ni neovisnosti sudstva.

"Na svim razinama državne uprave mora vladati nulta tolerancija na korupciju. Nitko nije iznad zakona i stegovnim mjerama moraju biti podložni svi, uključujući i suce", rekao je potpredsjednik Europske komisije, po vokaciji i sam sudac.

Naglasio je kako Hrvatska Europskoj komisiji mora dati konkretne podatke i brojke koje će pokazati da su rezultati reforme mogući i pozitivni.

"Danas sam u razgovoru s ministricom pravosuđa doznao za vrlo impresivan uspjeh Hrvatske, jer ste prošle godine za više od sto posto povećali broj sudskih postupaka protiv osoba osumnjičenih za korupciju. To, međutim, zna vrlo malo ljudi u Europi", kazao je Frattini.

Europski povjerenik istaknuo je kako treba pojačati komunikaciju s javnošću i kroz komunikacijsku kampanju objasniti javnosti važnost dobivanja konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i iskorjenjivanja svih oblika nepravilnog postupanja u državnoj upravi.

U govoru koji je trajao više od pola sata Frattini je govorio o potrebi ubrzanja sudskih postupaka, racionalizaciji pravosuđa, smanjenju broja zaostalih sudskih postupaka, obuci sudaca i državnih tužitelja i njihovoj međusobnoj suradnji kao i suradnji s odgovarajućim institucijama i agencijama EU i prije ostvarivanja punopravnog članstva RH u EU te regionalnoj suradnji.

Hrvatski premijer Ivo Sanader zahvalio je potpredsjedniku Europske komisije na pohvalama za ono što je Hrvatska dosad učinila u područjima pregovora za koje je on nadležan, kao i isticanju stvari koje još treba napraviti, ustvrdivši kako je Hrvatska svjesna svih izazova.

"Ako Hrvatska želi, a želi, postati članicom EU zbog dobrobiti svojih građana, onda moramo iskorijeniti osjećaj bespomoćnosti građana pred državnim institucijama", kazao je Sanader.

"Borba protiv korupcije je borba za iskorjenjivanje tog osjećaja bespomoćnosti i neravnopravnosti" naglasio je predsjednik hrvatske Vlade.

Na tome, prema njegovim riječima, zajednički trebaju raditi sve institucije zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, a Vlada je već poduzela niz koraka u ostvarenju transparentnosti svih službi javne uprave ostvarivanjem projekta E-Hrvatska.

Podsjetio je na projekte poput Hitro.hr, mogućnosti plaćanja PDV-a internetom, registra osiguranika (REGOS) On-line, i druge, naglasivši kako svi oni vode prema konačnom cilju - potpunom izbjegavanju bilo kakvog kontakta građanina s javnom upravom.

"Time se gubi mogućnost mita i korupcije, a javna uprava se stavlja na ono mjesto koje joj i pripada - da služi i bude servis građanima", rekao je premijer Sanader.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika