13.04.2007. / 09:55

Autor: Nina Tomljanović

MOSKVA

Oporavak populacije najveće divlje mačke na svijetu

Prema posljednjem popisu, ruski dužnosnik WWF-a Alexei Vaismanna je rekao da je na krajnjem istoku Sibira živjelo između 480 i 520 tih životinja, što znači da je ukupna svjetska populacija sibirskih tigrova oko 600 primjeraka, budući da ih manji broj živi na sjeveru Kine i Sjeverne Koreje

Najveća divlja mačka na svijetu, sibirski tigar mogao bi doseći najvišu brojku u posljednjih stotinu godina. Populacija te životinje oporavila se nakon što je sredinom prošlog stoljeća bila na samom rubu izumiranja, objavio je Svjetski fond za zaštitu divljih životinja (WWF).

Generacijama su lovci ubijali sibirske tigrove zbog njihovog krzna, te zbog navodno ljekovitog djelovanja samljevenih tigrovih kostiju koje koristi tradicionalna kineska medicina.

Na samom rubu istrebljenja sibirski su se tigrovi našli četrdesetih godina prošlog stoljeća te je samo četrdesetak primjeraka preživjelo u njihovom prirodnom staništu planinskih šuma na ruskom Dalekom istoku.

Lov su zabranile vlasti Sovjetskog Saveza i time su uspjele spasiti tigrove, a zahvaljujući programu Rusije i WWF-a pokrenutom 1994. godine, njihov je broj počeo rasti.

Prema posljednjem popisu, ruski dužnosnik WWF-a Alexei Vaismanna je rekao da je na krajnjem istoku Sibira živjelo između 480 i 520 tih životinja, što znači da je ukupna svjetska populacija sibirskih tigrova oko 600 primjeraka, budući da ih manji broj živi na sjeveru Kine i Sjeverne Koreje.

"Možda je sredinom 19. stoljeća bilo više tigrova, ali nitko to ne može reći sa sigurnošću", rekao je Vaisman. "U jednom trenutku sibirski tigrovi bili su na samom rubu izumiranja", dodao je.

Naglasio je da vlasti nastavljaju "stalnu borbu" s lovokradicama, budući da se cijeli kostur sibirskog tigra može u Kini i danas prodati za oko 5.000 dolara.

Sibirski tigar je najveća divlja mačka na svijetu, a neki primjerci mogu težiti i do 400 kg.

Vezane vijesti

Tisuće Putinovih protivnika i pobornika na ulici

Tisuće Putinovih protivnika i pobornika na ulici

Oko 11.000 protivnika i 35.000 pristaša ruskog premijera Vladimira Putina okupilo se u subotu u Moskvi, sat prije službenog početka dviju odvojenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika