13.04.2007. / 12:15

Autor: Nacionalova redakcija

EK

Frattini potpisao olakšavanje viznog režima s Albanijom, BiH i Crnom Gorom

"To je važan politički korak naprijed jer ne radi se samo o tome da je to važan korak na putu približavanja Europskoj uniji, već je to po mom mišljenju i uspostava novog režima slobodnog putovanja građana zapadnog Balkana", kazao je nakon parafiranja sporazuma povjerenik Frattini

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini u petak je u Zagrebu s ministrima Albanije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore parafirao sporazume o olakšavanju viznog režima i readmisiji, javlja Hina.

Visoki europski dužnosnik i ministri unutarnjih poslova Albanije Bujar Nishani, Bosne i Hercegovine Tarik Sadović, te Crne Gore Jusuf Kalamperović, sporazume su parafirali u sklopu regionalnog Sastanka ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kojom ove godine predsjeda Hrvatska.

"To je važan politički korak naprijed jer ne radi se samo o tome da je to važan korak na putu približavanja Europskoj uniji, već je to po mom mišljenju i uspostava novog režima slobodnog putovanja građana zapadnog Balkana", kazao je nakon parafiranja sporazuma povjerenik Frattini.

Povjerenik je podsjetio da Albanija već ima readmisijski sporazum, te je danas s njom parafiran samo sporazum o olakšanju viznog režima.

Za Makedoniju je kazao da je već zaključila pregovore te će se parafiranje održati naknadno.

"Ministri tri države zapadnog Balkana, zaista možete biti ponosni što ste došli do ovog sporazuma", rekao je Frattini i podsjetio da je on taj ambiciozan plan najavio prije manje od godinu dana.

Naglasio je da sporazum u budućnosti donosi sigurnost putnih isprava, korištenje biometrijskih podataka, poboljšanje viznog režima i readmisiju, te oslobođenje viza u cijeloj regiji.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika