13.04.2007. / 12:36

Autor: Nina Tomljanović

RELIGIJA

Papa Benedikt XVI. odbacuje Darwinovu teoriju

Prvi puta otkako je postao papa, o teorijama kreacije i evolucije, J. Ratzinger je govorio skupini njegovih bivših učenika, studenata njemačkih sveučilišta kojima je predavao teologiju

Papa Benedikt XVI. u svojoj novoj knjizi pod naslovom "Kreacija i evolucija" odbacuje Darwinovu teoriju evolucije.

Dvije ključne papine misli u knjizi su ta da znanost sama ne može objasniti nastanak života, a druga je ta da se Darwinova teorija evolucije ne može dokazati.

Prvi puta otkako je postao papa, o teorijama kreacije i evolucije, J. Ratzinger je govorio skupini njegovih bivših učenika, studenata njemačkih sveučilišta kojima je predavao teologiju. On je tada prvi put iznio svoje kritike Darwinove teorije, a njegove su misli, sada kada je objavljena knjiga, dostupne cjelokupnoj javnosti i vjernicima. Bez obzira na postignuti napredak, znanost je ograničena jer ne može objasniti nastanak života, misli papa. Za Darwinovu teoriju papa pak kaže da je nedokaziva jer promjene nastale kroza stotine tisuća godina ne mogu biti ponovljene u laboratorijima.

"Znanost je otvorila nove putove razumu i donijela je nova produbljivanja, ali u radosti od širenja njezinih otkrića, znanost nam želi odnijeti dimenzije razuma koje su nam nužne", piše papa u knjizi. Rezultati znanosti postavljaju pitanja koja su "iznad njezinih metodičkih zakona, koji ne mogu biti objašnjeni samo tim istim znanstvenim zakonima."

Papina knjiga tiskana je u Njemačkoj, a uskoro će biti objavljena i u drugim zemljama.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika