13.04.2007. / 13:22

Autor: Stjepan Marković

RUSIJA

Optužnica protiv Brezovskog zbog izjave da Putina treba svrgnuti revolucijom

Glavni ruski tužitelj Juri Čaika je rekao je da je pokrenuo proceduru za podizanje optužbi odbjeglog tajkuna Borisa Brezovskog koji je pozvao na svrgavanje predsjednika Vladimira Putina revolucijom. Brezovski je u intervijuu koji je dao britanskom dnevnom listu Guardianu izjavio: "mi moramo upotrijebiti silu za promjenu režima u Rusiji" i dodao "režim nije moguće promijeniti demokratskim putem". Ove izjave se uzima kao dokaz za podizanje optužbe. U intervjuu on je izjavio da je dao financijsku pomoć Putinovim protivnicima.

Brezovski je 2003. dobio politički azil u Velikoj Britaniji nakon što je krajem 2000. godine emigrirao iz Rusije. njegovo bogatstvo magazin Forbes je procijenio na 1,4 milijarde dolara.

Brezovski je bio priajtelj bivšeg predsjednika Borisa Jelcina i pomogao je Putinu da dođe na vlast. On je u kontaktu s ljudima u Rusiji koji se protive Putinu i optužuju ga da je zaustavio demokratske reforme, centralizirao vlast u svojim rukama i mijenjao ustav.

Dimitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, je izjavio da ove izjave dokazuju kriminalne namjere Brezovskog i dodao da bi one mogle ubrzati procese njegovog izručivanja Rusiji gdje su protiv njega podignute optužnice. "Vjerujemo da britanska vlada nikada ne bi pružila azil osobi koja zali promijeniti režim u Rusiji nasilnim metodama", rekao je Peskov.


Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika