13.04.2007. / 15:42

Autor: Martina Zeković

KOSOVO

Austrijski kancelar pomaže Srbiji riješiti pitanje Kosova

"Zajedno sa predsjednikom Tadićem pokušavamo naći put za primjenu temeljnog cilja Ahtisaarievog plana", rekao je Gusenbauer za Reuters

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer, zajedno sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem radi na sporazumu koji će omogućiti neovisnost Kosova, a da to ne bude ponižavajuće za Beograd. "Zapad mora shvatiti da srpski čelnici u ovome trenutku ne mogu prihvatiti plan UN-ova izaslanika Marttia Ahtisaaria koji predviđa neovisnost Kosova i treba pronaći formulu koja neće biti ponižavajuća za Beograd. Zajedno sa predsjednikom Tadićem pokušavamo naći put za primjenu temeljnog cilja Ahtisaarievog plana", rekao je Gusenbauer za Reuters.

Veliki problem u Ahtisaarievom planu je sjeverno Kosovo i što s njim učiniti obzirom da je naseljeno pretežito Srbima. Gusenbauer smatra kako bi jedna mogućnost bila ustrojiti to područje prema modelu poluautonomne pokrajine Alto Adige u sjevernoj Italiji, poznatoj i kao Južni Tirol, a koju naseljavaju uglavnom stanovnici koji govore njemački, dok je Austrija njihova država jamac.

Italija i Austrija su se dogovorile 1972. da ta pokrajina može imati posebna zakonodavna prava i popunjavati važne upravne funkcije bez miješanja Rima. Upravo je to element koji nedostaje u Ahtisaarijevu planu za srpska područja na Kosovu. Beograd je i ranije davao primjer Alto Adige, ali u njihovu modelu cijela pokrajina Kosovo bi ostala dio Srbije kao što je ta pokrajina dio Italije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika