13.04.2007. / 17:48

Autor: Nacionalova redakcija

BiH

Komšić: "Radmanović više brine za interese Srbije nego BiH"

Nebojša Radmanović, srpski predsjedatelj Predsjedništva BiH uložio je u petak 13. travnja veto na provođenje odluke bosanskohercegovačkog državnog vrha kojom je od vlasti Srbije zatraženo da odmah uhite preostale optuženike za ratne zločine koji se nalaze na njenom teritoriju. BiH drži da bi srbijanske vlasti tako ispunile obveze koje proistječu iz presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je potvrđeno da je Srbija odgovorna jer nije spriječila genocid u Srebrenici. O toj odluci, donesenoj ranije ovog tjedna, Vlada Srbije je trebala biti obaviještena posebnom izjavom koja bi joj bila uručena diplomatskim putem.

Radmanović, inače član Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, glasovao je protiv zaključka koji je predložio bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić a podržao njegov hrvatski kolega Željko Komšić. Tako je to je bila prva odluka koju je Predsjedništvo BiH izabrano 1. listopada 2006. godine donijelo preglasavanjem.

Radmanović je svoje protivljenje obrazložio tvrdnjom da bilo kako Predsjedništvo BiH nije ovlašteno tumačiti presudu ICJ-a kao i da će se ovime pogoršati bilateralni odnosi Srbije i BiH. Iz Radmanovićeva ureda u petak je priopćeno kako je on konstatirao da je ovakava odluka "destruktivna po vitalne interese Republike Srpske". Sukladno Ustavu BiH zatražio je da se o tome očituje entitetski parlament koji u ovakvim situacijama ima mogućnost blokirati provedbu zaključka Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je nakon tog Radmanovićava postupka da se nominalni šef države BiH ponaša "kao da je član Predsjedništva Srbije". "Mogu reći da je to za mene jako neugodno iznenađenje", izjavio je Komšić dodajući kako je Radmanović očevidno u raskoraku između svojih državničkih obveza i stranačke discipline.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika