14.04.2007. / 12:10

Autor: Ana Kirin

NASA

Svemirska letjelica koja je snimala Mars pokvarila se zbog računalne pogreške

NASA je u petak 13. travnja objavila da je svemirska letjelica Mars Global Surveyor, koja je tijekom svoje desetogodišnje misije poslala senzacionalne fotografije planeta Mars, prošle godine prestala funkcionirati zbog greške u računalnom kodu koji joj je učitan pet mjeseci ranije.

Kada je u studenom 2007. iznenada prestao emitirati signale, Surveyor, koji je lansiran 1996. godine, već je četiri puta premašio svoj očekivani vijek trajanja.

NASA-ini znanstvenici sada su utvrdili da je do prekida rada došlo zbog pregrijavanja baterija koje je izazvala greška u računalnom kodu. Povjerenstvo koje je istraživalo prekid rada letjelice utvrdilo je da je, zbog pogrešne kompjuterske naredbe, rutinsko pomicanje solarnih ćelija letjelice previše izložilo baterije suncu, što je dovelo do pregrijavanja.

Tijekom deset godina rada u Marsovoj orbiti Mars Global Surveyor je poslao na Zemlju dosad najpreciznije fotografije Marsove površine. Jedno od njegovim najvećih otkrić je dokaz da se na tom planetu periodično pojavljuje voda u tekućem stanju.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika