14.04.2007. / 14:57

Autor: Nacionalova redakcija

BRANITELJI

Moguće produženje roka za dokazivanje PTSP-a

Na godišnjoj skupštini Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije održanoj u subotu 14. travnja u Šibeniku, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je mogućnost da se produži rok za dokazivanje bolesti posttraumatskoga stresnog poremećaja u hrvatskih branitelja.

"Razmotrit ćemo stavove struke i napraviti brzo istraživanje po centrima za psihološko-socijalnu pomoć u cijeloj Hrvatskoj i u tijelima Ministarstva, te - ako bude potrebe - spremni smo učiniti korak dalje kako nijedan branitelj koji je smogao snage reći da je bolestan ne bi bio zaboravljen", kazala je Jadranka Kosor u Šibeniku.

Na skupštini je voditeljica psihijatrijskog odjela šibenske Opće bolnice Vlatka Novak rekla kako se na liječenje od PTSP-a još uvijek javljaju branitelji koji u zakonskim rokovima nisu ostvarili svoja prava na temelju te bolesti.

Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije ima 256 aktivnih članova. Osobitost te braniteljske udruge je radna terapija u kojoj, u sklopu Poljoprivredne zadruge "Branitelj", uzgajaju masline nedaleko od Pirovca. Ta je zadruga za sada dobila dvije zlatne medalje za kvalitetu ulja na nedavno održanim natjecanjima maslinara "Maslina" u Splitu i "Noćnjak" u Supetru.

Jadranka Kosor je istaknula kako je njeno ministarstvo 2005. godine osiguralo poticaj od 150.000 kuna za pokretanje zadruge "Branitelj", te je dodala kako se i sama uvjerila u izvrsnost maslinova ulja koje ona proizvodi.

"Vaš maslinik trebao bi postati centar u kojem bi branitelji iz drugih županija mogli sjecati iskustva kako bi i sami mogli provoditi takvu vrstu radne terapije", rekla je Jadranka Kosor.

"O uspješnosti rada Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a u Šibeniku govori i činjenica da je od rata do sada u Šibensko-kninskoj županiji bilo najmanje samoubojstava branitelja, njih 26", kazala je jadranka Kosor.

Novoizabrani predsjednik udruge Branko Smrček rekao je kako u posljednjih sedam godina, otkako ta braniteljska udruga radi, nijedan njen član nije počinio samoubojstvo.

Vezane vijesti

17 godina mojih značajnih rezultata

17 godina mojih značajnih rezultata

Prihvaćam što će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci uključila u HDZ, to je politička realnost, poručila je danas Jadranka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika