16.04.2007. / 08:44

Autor: Stjepan Marković

EKVADOR

Na referendumu podržane izmjene ustava

Corea je među ostalim najavio izbacivanje predstavnika Svjetske banke i prekidanje suradnje s Međunarodnim monetarnim fondom

Referendum o ustavotvornoj skupštini koja bi trebala promijeniti ekvadorski ustav u potpunosti je uspio, pokazuju izlazne ankete, budući da se čak 78 posto glasača u toj južnoameričkoj zemlji izjasnilo za plan predsjednika Rafaela Corree.

Rezultati ankete pokazuju kako je namjeru ljevičarskog predsjednika da ustavnim promjenama oslabi Kongres kojim dominira Konyervativna stranka poduprlo 78,1 posto izašlih glasača, protiv je bilo 11,5 posto, a ostalo su nevažeći listići.

To je Correina velika pobjeda, ostvarena uz pomoć siromašnih slojeva ekvadorskog društva, od indijanaca na visoravnima Anda do ribara na pacifičkoj obali kojima je obećao da će najviše osjetiti od promjena. Corea je među ostalim najavio izbacivanje predstavnika Svjetske banke i prekidanje suradnje s Međunarodnim monetarnim fondom.

Opozicija je optužila Coreu da se ponaša autokratski i da želi prigrabiti svu vlast poput njegovog prijatelja venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza. Bivši predsjednik Ekvadora Oswaldo Hurtado je izjavio: "Ovaj referendum neće pomoći demokratizaciji nego sam akumuliranju moći. Svi diktatori uvijek prilagode ustave svojim potrebama".

Službeni rezultati neće biti objavljeni još pet dana, a ako dođe do ustavnih promjena, one moraju biti odobrene na još jednom referendumu. Pobjeda je bila očekivana, sam Corea je najavio da će odstupiti s dužnosti u koliko referendum ne uspije. Za predsjednika je izabran u studenome 2006. godine kada je pobijedio Alvaroa Nabou najbogatijeg Ekvadorca.

Vezane vijesti

Ahmadinedžad: Odoljet ćemo pritiscima

Ahmadinedžad: Odoljet ćemo pritiscima

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u četvrtak u Quitu da će njegov narod odoljeti sve jačim pritiscima međunarodne zajednice oko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika