16.04.2007. / 14:56

Autor: Nacionalova redakcija

HAAG

Mesić i Sanader: O Carli del Ponte treba raspraviti UN

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavili su u ponedjeljak 16. travnja kako očekuju da će nadležna međunarodna tijela raspraviti pitanje dogovora glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i Srbije oko zatajivanja uloge vojnog i političkog vrha bivše SRJ u ratu u Hrvatskoj i BiH, ukoliko se ono pokaže točnim.

"Tko je u tome sudjelovao neka utvrde u jednoj proceduri nadležne institucije. Ja tu ne mogu ništa učiniti. Ja samo znam da što se Hrvatske tiče ona je uvijek izvršavala svoje međunarodno preuzete obveze", rekao je predsjednik Mesić odgovarajući na novinarska pitanja na marginama konferencije predsjednika parlamenata SEECP-a u Zagrebu.

Nakon što je glavni Miloševićev tužitelj Geoffrey Nice u pismu jednim hrvatskim dnevnim novinama potvrdio nedavne tvrdnje New York Timesa o dogovoru između Del Ponte i srpske vlade o stavljanju tajnosti na dio dokumenata Vrhovnog vijeća obrane Jugoslavije, hrvatska je Vlada u ponedjeljak izdala nalog da se ispita autentičnost tih optužbi.

Stjepan Mesić je rekao da ne zna sve pojedinosti te da u slučaju dokazivanja bilo kakve umiješanosti, sakrivanja dokumenata, trebaju djelovati međunarodne institucije. Podsjetio je kako Hrvatska ima Ured za suradnju s Haškim sudom koji je sve potrebne dokaze uvijek transparentno prilagao haškom tužiteljstvu. "Prema tome, nitko se ne može potužiti na hrvatsku neuvjerljivost. Mi smo željeli da se krivnja individualizira, željeli smo da krivci odgovaraju bez obzira o kome se radi, ali želimo da to rade i drugi. I zato, nadam se da će se utvrditi i u ovom slučaju prava istina", rekao je predsjednik.

Premijer Sanader je ponovio da prvo treba dobro proučiti sve informacije a onda donijeti odluku. "Ukoliko postoji takva sumnja da je netko (to napravio) u jednoj instituciji koju su osnovali Ujedinjeni narodi i koji je Hrvatska tražila da se osnuje ... onda to treba raspraviti na tom tijelu koje je osnovalo taj sud. Prema tome, treba pričekati, sve proučiti i onda će sigurno biti rasprave pred Vijećem sigurnosti UN-a", rekao je Sanader.

Na navode Geoffreya Nicea u ponedjeljak je reagirala i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt. Na konferenciji za novinare u Splitu rekla je kako bi Hrvatska zajedno s Bosnom i Hercegovinom trebala odmah od Vijeća sigurnosti UN-a zatražiti da se ti dokumenti objave. "Ako su izjave Geoffreya Nicea točne, ispada da je haška tužiteljica spasila Srbiju i glavne aktere od povijesne odgovornosti i kazne za događaje koje su naređivali i provodili", poručila je Vesna Škare Ožbolt.

"Carla del Ponte se predstavljala kao vrlo oštra osoba kojoj je stalo do pravde i istine, a praktički je zatajila i odobrila zatajenje dokumenata zbog čega nemamo utvrđenog glavnog krivca za strahote počinjene na području bivše Jugoslavije", kazala je Vesna Škare Ožbolt. Ona smatra da bi to mogla biti najveća kriza Haškoga suda. Pred sudom se nije čula puna istina, budući da pola istine nije istina, nastavila je, i to bi trebao biti glavni hrvatski argument, "jer bi ti dokumenti mogli biti jedan od važnih dokaznih elemenata u procesima koji se vode protiv triju hrvatskih generala, protiv generala iz BiH, kao i hrvatske tužbe za genocid protiv Jugoslavije".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika