16.04.2007. / 15:30

Autor: Ana Kirin

BiH

67-godišnjakinja oslobođena optužbi za širenje nacionalne i vjerske mržnje

Fata Orlović, bošnjačka povratnica u mjesto Konjević-polje u istočnoj Bosni pred Općinskim je sudom u Srebrenici u ponedjeljak 16. travnja oslobođena optužbi za širenje nacionalne i vjerske mržnje.

Okružno tužiteljstvo u Bijeljini 67-godišnju Fatu Orlović ranije je optužilo da je fizički napala pravoslavnog svećenika pri obavljanju vjerskog obreda u crkvi u Konjević-polju te da je njemu i Srbima koji tamo žive upućivala prijeteće poruke.

U obrazloženju oslobađajuće presude, sudac Hajrudin Halilović je kazao kako tužitelj nije dokazao da je Fata Orlović kanila izvršiti kazneno djelo koje joj se stavljalo na teret te da nema materijalnih dokaza o fizičkim ozljedama koje je navodno nanijela svećeniku.

"Hvala zakonu i dobrim ljudima. Ovime je dokazano da ja nikoga ne mrzim", rekla je Fata Orlović nakon izricanja presude.

Fata Orlović je u BiH postala poznata po svom inzistiranju da Srpska pravoslavna crkva i općinske vlasti premjeste crkvu, koja je podignuta na njenom zemljištu u vrijeme kada je cijela obitelj bila prognana. Odbijala je sve ponude Srpske pravoslavne crkve za nagodbu tražeći da joj se vrati pravo na upravljanje zemljom nad kojom je njeno vlasništvo nedvojbeno.

U ponedjeljak je nakon suđenja ponovno rekla kako se nada da će crkva izgrađena u kućnom dvorištu napokon biti uklonjena.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika