20.06.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

EUROPSKA UNIJA

NA SUMMITU EU HRVATSKA NAVEDENA KAO LOŠ PRIMJER

NA SUMMITU EU HRVATSKA NAVEDENA KAO LOŠ PRIMJER

Hrvatska na summitu EU u Porto Karrasu baš i nije dobro prošla. Europski ministri upravo su našu Vladu naveli kao problematičnu zbog nedovoljne suradnje s Haaškim tribunalom. Još su nam zamjerili neprovedenu reformu sudstva, nedovoljne napore za integraciju srpske manjine te ne provođenje plana povratka srpskih izbjeglica. Svi će lideri balkanskih zemalja, kako se očekuje, biti upozoreni da ne očekuju znatno povećanje financijske pomoći niti određene rokove za eventualni ulazak u EU. Od nas se očekuje da sa svojim balkanskim susjedima uspostavimo politička i gospodarska partnerstva te da liberaliziramo promet ljudi i roba, koji bi trebao biti nalik onome u EU. No, s druge strane možemo očekivati kako ćemo kao i sve druge zemlje PSP-a biti pozvane na supotpisivanje deklaracija o pitanjima zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Najavljeno je da će svaka pojedina država s Unijom formirati direktna partnerstva koja će biti prilagođena politici i strategiji Unije, ali i potrebama svake zemlje. Pri tome biti će nam ponuđena iskustva, stručni kadrovi kao i obuke kadrova u EU.
Nakon 15 mjeseci usaglašavanja i brojnih kriza u petak će na solunskom summitu članicama EU biti predstavljen nacrt ustava Unije. Ustav bi trebao biti temelj buduće federalizacije, te bi Uniji trebao donijeti pravni identitet. Nakon toga EU će kao takva potpisivati međunarodne sporazume kao što to sada čini s trgovinskim sporazumima.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika