16.04.2007. / 17:24

Autor: Ana Kirin

PODJELA IMOVINE

Prodaju se diplomatske nekretnine bivše SFRJ

Prema riječima Vladimira Gašpariča, zamjenik slovenskog člana u odboru država nasljednica za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine biše SFRJ, fizički će se podijeliti 90 posto objekata nekadašnje jugoslavenske konzularne imovine, a oko 10 posto će biti prodano i utržak podijeljen na nasljednice

Prema pisanju slovenskog lista "Dnevnik" od ponedjeljka 16. travnja, neke od diplomatskih nekretnina bivše SFRJ u inozemstvu, oko 10 posto objekata, bit će prodane po tržišnim cijenama, a utržak razdijeljen državama nasljednicama po poznatom ključu iz okvirnog ugovora o sukcesiji potpisanog u Beču 2001. godine.

Vladimir Gašparič, zamjenik slovenskog člana u odboru država nasljednica za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše zajedničke države, izjavio je za ljubljanski "Dnevnik" da se na toj listi nalaze neki objekti koje bi željeli svi, ali i nekretnine koje ne želi nitko.

Tako je na primjer, kazao je Gašparič, nekadašnja rezidencija na prestižnoj Park Avenue u New Yorku tako zanimljiva za svaku od pet nasljednica da nijedna nije željela napraviti kompromis. Dodao je da je taj stan u luksuznoj zgradi u New Yorku 1995. godine procijenjen na vrijednost od 1,8 milijuna dolara, a danas je neusporedivo vredniji na tržištu. Osim toga je prazan i redovito se održava, pa ga ne bi bio problem prodati.

Vladimir Gašparič je rekao da će prodana biti i nekadašnja misija SFRJ u Ujedinjenim narodima, smještena na Petoj aveniji, uz Central Park, koja ima 1820 metara kvadratnih upotrebljive površine, a u njoj je trenutačno smještena misija Srbije. Prema pisanju "Dnevnika", ta je zgrada sporazumom o nasljedstvu procijenjena na 11,8 milijuna dolara, no s obzirom na lokaciju i veličinu njena je prava cijena daleko viša.

Prema Gašparičevim riječima, fizički će se podijeliti 90 posto objekata nekadašnje jugoslavenske konzularne imovine, ali će oko 10 posto biti prodano, a utržak podijeljen na nasljednice. Tako će države nasljednice prodati i zgradu bivše jugoslavenske ambasade u Bonnu, koja je izgubila na cijeni jer je prijestolnica Njemačke sada Berlin, te neke objekte na nezanimljivim lokacijama u Japanu, Švicarskoj i na Novom Zelandu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika