16.04.2007. / 18:00

Autor: Ana Kirin

BiH

Komšić i Silajdžić za pritisak na Srbiju preko Hrvatske

Nakon tvrdnji bivšeg haškog tužitelja Geoffreya Nicea da je Srbija u dogovoru s Carlom del Ponte zatajila važne dokaze o umiješanosti u ratove u Hrvatskoj i BiH, hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić izjavili su u ponedjeljak 16. travnja da se sada trebaju poduzeti sve raspoložive mjere kako bi se došlo do originalne dokumentacije iz beogradskih arhiva. Komšić i Silajdžić medijima su uputili svaki svoju pisanu izjavu, u kojima su istaknuli da je vrijeme za dodatni pritisak na Srbiju.

Željko Komšić smatra da sada valja pomoći Hrvatskoj u nastojanjima da dobije necenzurirane dokumente iz beogradskih arhiva. "Hrvatska mora iskoristiti sve mehanizme i relevantne međunarodne institucije, uključujući Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda te mora tražiti i dobiti sve necenzurirane transkripte Vrhovnog vijeća obrane (VSO) SR Jugoslavije", izjavio je Komšić. Ocijenio je da bi se takav zahtjev trebao odnositi na sve dokumente od sukoba u Sloveniji do potpisivanja Daytonskog sporazuma "jer se zločin i genocid provodio i u Hrvatskoj i u BiH kontinuirano od 1991. do 1995. godine". Komšić smatra da Hrvatska samo na taj način može dobiti tužbu protiv Srbije a BiH doći do novih dokaza potrebnih za obnovu postupka pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ). Izjavio je kako je stoga opravdano da bosanskohercegovački pravni tim pruži svu potporu kolegama iz Hrvatske ukoliko oni to smatraju potrebnim.

Haris Silajdžić, koji je ranije u ponedjeljak najavio mogućnost ponovnog dizanja optužbe protiv Srbije pred ICJ-em, istaknuo je da Vijeće sigurnosti UN-a na temelju tvrdnji Geoffryja Nicea ima obvezu ispitati cijeli slučaj, uključujući izdavanje naloga za objavljivanje relevantnih dokumenata. Upozorio je da bi pokušaj BiH da uputi takav zahtjev Vijeću sigurnosti vjerojatno naišao na blokade srpskih dužnosnika pa je jedini racionalan način da se to učini, pomoći napore Hrvatske na tom planu.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika