16.04.2007. / 18:17

Autor: Nina Tomljanović

BRIJUNI

Najavljeno otvaranje ureda Jadranske euroregije

Jadranska euroregija je osnovana 30. lipnja prošle godine u Puli, a čine je jadranske regije Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije

Ivan Jakovčić, predsjednik Jadranske euroregije i istarski župan na sjednici Izvršnog odbora Euroregije na Brijunima održanoj u ponedjeljak, 16. travnja najavio je za 11. lipnja otvaranje njezina ureda u Bruxellesu kako bi, kako je rekao, izravno i dugoročno pratila raspodjelu sredstava Europske komisije namijenjenih provedbi njezinih projekata i programa.

Na sjednici je rečeno da će u idućih šest godina, od 2007. do 2013. godine, EK izdvojiti 250 milijuna eura za jadransku suradnju, pa se očekuje da Jadranska euroregija iskoristi dio toga novca.

Sjednica Izvršnog odbora Jadranske euroregije potvrdila je veliko zanimanje za suradnju na Jadranu i dokazala da je to bila sjajna inicijativa koju su prihvatile sve jadranske regije i države te da su pred našim Jadranom godine suradnje i napretka", rekao je Jakovčić.

Po njegovim riječima suradnja u toj euroregiji bit će kandidirana kao jedan od europskih programa i time će biti zatraženo da EK financira rad Jadranske eurooregije.

Nakon sjednice Izvršnog odbora održane su utemeljiteljske sjednice povjerenstava za ribarstvo, kulturu i turizam. Komisiju za ribarstvo vodit će Zadarska županija, predsjednicom je imenovana Vlasta Franičević, a njezin zamjenik je Marin Milković.

Predsjednik Komisije za kulturu i turizam je Silvia Godelli iz talijanske pokrajine Puglie, a potpredsjednici su Veljko Ostojić iz Istarske županije i Bardh Rica iz albanske pokrajine Lezhe.

Povjerenstva za okoliš za proizvodnju te za promet i infrastrukturu biti će osnovana u utorak, 17. travnja. Na skupu se raspravlja o dugoročnu financiranju Euroregije te stvaranju uvjeta da ona postane mjestom susreta na kojemu će se odlučivati o programima jadranske suradnje.

Nova Izborna skupština najavljena je za jesen u Albaniji.

Jadranska euroregija je osnovana 30. lipnja prošle godine u Puli, a čine je jadranske regije Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Vezane vijesti

'Brijuni rivijera' još nije rješeno pitanje

'Brijuni rivijera' još nije rješeno pitanje

Ministar turizma Veljko Ostojić ocijenio je danas kako u pogledu investicije "Brijuni Rivijera" još uvijek postoji puno otvorenih pitanja koja treba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika