Objavljeno u Nacionalu br. 596, 2007-04-17

Autor: Nacionalova redakcija

PROPUSTI U SRPSKOM NAUMU DA ZADRŽI KOSOVO

Srpska diplomatska ofenziva bez diplomata

MINISTAR vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković krivi predsjednika Borisa Tadića za diplomatski kiksMINISTAR vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković krivi predsjednika Borisa Tadića za diplomatski kiksVrh srpske politike najavio je ulazak u presudnu diplomatsku bitku za očuvanje Kosova u granicama Srbije i posjete na najvišoj razini svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a. No u diplomatsku kampanju Beograd se upustio - bez diplomata. Od 15 članica Vijeća sigurnosti Srbija nema ambasadore u devet. Među njima su dvije stalne članice Vijeća - Rusija i Britanija, a ostale su Argentina, Danska, Gana, Katar, Kongo, Panama i Slovačka. Beograd nema veleposlanika ni u Rimu, ni u Kanadi, jednoj od osam najrazvijenih država svijeta, kao ni u Španjolskoj.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković optužio je šefa države Borisa Tadića da je glavni krivac jer nije potpisao ukaze o imenovanju ambasadora, iako su kandidati za te funkcije dobili agremane. Tadić pak kaže da nije uobičajeno da “zemlje koje nakon izbora još nisu dobile vladu šalju ambasadore u druge zemlje“.

Srbija ne samo da se u diplomatsku ofenzivu upustila bez ambasadora, nego i bez vlade i parlamenta. Iako su parlamentarni izbori održani još u siječnju, pobjednici se još nisu sporazumjeli kako bi nova vlada trebala izgledati. Ne postoji ni dogovor o novom predsjedniku Skupštine, pa Srbija praktično nema ni parlament. S tim što su veleposlanička mjesta bila ispražnjena i mjesecima prije izbora, kad je kosovski problem bio podjednako aktualan, ali tada kao da nitko nije razmišljao o “diplomatskoj ofenzivi“.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika