Objavljeno u Nacionalu br. 596, 2007-04-17

Autor: Berislav Jelinić

NA TEMELJU ČLANKA U NACIONALU RAZBIJENA SKUPINA KRIJUMČARA NA KOJE JE UPOZORAVAO PREDRAG MIHOVEC

Uhićeni prokazani šverceri droge

PREDRAG MIHOVEC snimljen dok je još bio u bijegu pred policijom koja je u kući njegove obitelji našla400 grama heroina za koji on tvrdi da je podmetnut PREDRAG MIHOVEC snimljen dok je još bio u bijegu pred policijom koja je u kući njegove obitelji našla400 grama heroina za koji on tvrdi da je podmetnut Potkraj prošlog tjedna u međunarodnoj akciji policija je razbila lanac švercera heroina i kokaina za koji sumnjaju da ga predvodi 39-godišnji Aleksandar Kapetanović iz Splita. U akciji su sudjelovali policajci iz Splita, Zagreba, Zadra, djelatnici carinske uprave te pripadnici američke DEA-e (Drug Enforcement Agency) i njemačke policije. Među uhićenima su i Branko Tokić zvani Mačak i Aurel Munjić, osobe koje je kao značajne nositelje krijumčarskih aktivnosti u veljači razotkrio Predrag Mihovec, tadašnji bjegunac pred hrvatskim pravosuđem. Mihovec je za Nacional otkrio da su oni dio organiziranog međunarodnog lanca švercera, koji su mu u suradnji s nekim djelatnicima policije zapravo podmetnuli 400 g heroina u kući Mihovčeve obitelji, gdje je on prijavljen, ali ne stanuje.

Zbog pronalaska te droge za njim je raspisana tjeralica, a potkraj ožujka je uhićen u Novom Sadu. Prije nego što je napustio Hrvatsku, Mihovec je o svojim spoznajama o krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike preko Njemačke do naših prostora htio podrobno informirati Središnju obavještajnu agenciju (SOA) u zamjenu za skidanje ili ublažavanje optužbi, ali oni s njim nisu htjeli kontaktirati. Zato je Mihovec detaljno javno iznio svoje spoznaje o međunarodnom lancu švercera droge, u kojem, kaže, sudjeluju i neki članovi SOA-e i policije, kao i carinske uprave. Većina njegovih navoda posve se podudara sa strukturom švercerske mreže koja je razbijena prošlog tjedna. Zsad nije poznato vodi li kriminalistička obrada i u smjeru potencijalno korumpiranih policajaca, carinskih službenika i agenata SOA-e. Bit će zanimljivo pratiti hoće li Tokić i Munjić u zamjenu za eventualno povoljniji status progovoriti i o svojim navodnim zaštitnicima u policiji i SOA-i.

Mihovec je uhićen nakon nekoliko tjedana bijega, ali u zagonetnim okolnostima. Srpski tjednik Standard prenio je pisanje banjolučkih Nezavisnih novina, u kojima je Goran Petrović, bivši načelnik Državne bezbednosti Srbije, optužio direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Radu Bulatovića da je Mihovca nelegalno uhitio. Petrović tvrdi da Bulatović nije, kao što bi trebao, o svojim saznanjima o boravku osobe s tjeralice informirao policiju, koja bi potom uhitila Mihovca, već da je dao nalog da se Mihovec na nekoliko sati kidnapira i prebaci u jednu BIA-inu službenu vilu u Krčedinu. U Srbiji tu vilu nazivaju srpskim Guantanamom jer se u njoj nalaze i zatvorske čelije. Mihovca su onamo dopremili agenti srpske BIA-e, a u akciji njegova uhićenja navodno su sudjelovali i neki agenti SOA-e. Mihovec je nekoliko sati ondje proveo s krpenom kapom preko glave, obasut brojnim prijetnjama da će ga likvidirati. Tek nakon desetak sati prebačen je u normalnu pravosudnu proceduru i trenutačno čeka izručenje Hrvatskoj. Krugovi bliski srpskoj policiji tvrde da je SOA napravila veliki pritisak da se Mihovca što prije locira i uhiti. Vjerojatno je to napravljeno zato što je Mihovec optužio neke njene agente da sudjeluju u međunarodnom švercerskom lancu. Agenti SOA-e su uoči objavljivanja Mihovčeve ispovijedi u Nacionalu reagirali i neformalno ispričali da se radi o beskrupuloznom kriminalcu, osumnjičenom za brojne mafijaške likvidacije i šverc droge. Nije poznato jesu li reagirali i na Mihovčeve tvrdnje da su i u njihovim redovima neki nečasni ljudi.

Vezane vijesti

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Franjo Katavić, krivotvoritelj putovnice kojom se u bijegu koristio general Ante Gotovina, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika