Objavljeno u Nacionalu br. 596, 2007-04-17

Autor: Marina Biluš

PREDIZBORNI JURIŠ NA MEDIJE

Plan HDZ-a za kontrolu radija i televizije

Nakon što je odustala od skandaloznih dijelova novog zakona o elektroničkim medijima, Vlada u Vijeće za elektroničke medije pokušava ugurati svoje ljude

Ratko Maček, Vladin glasnogovornik, demantirao je da je on začetnik ideje da Vijeće za elektroničke medije bude pod kontrolom Agencije čijeg će šefa imenovati Vlada Ratko Maček, Vladin glasnogovornik, demantirao je da je on začetnik ideje da Vijeće za elektroničke medije bude pod kontrolom Agencije čijeg će šefa imenovati Vlada Potkraj prošle godine u saborsku je raspravu trebao biti upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima. No taj zakonski prijedlog, kreiran u Ministarstvu kulture, u saborsku je proceduru umalo poslan bez znanja i izjašnjavanja medijskih koncesionara, na koje se spomenuti zakon i odnosi. Kako su koncesionari ipak doznali što se sprema, hitno je sazvana sjednica Hrvatske udruge radija i novina (HURIN) kako bi njeni članovi proučili prijedlog i raspravili o njemu. Ministarstvu su potom uputili svoje primjedbe. Najoštrija od njih ticala se članka 27. u kojem je Ministarstvo otkrilo namjeru da se osnuje Agencija za elektroničke medije koja bi preuzela upravljanje Vijećem za elektroničke medije. Osim što su se pobunili protiv toga što bi takvom rošadom uloga Vijeća bila posve minorizirana, članove HURIN-a najviše je uzrujalo to što je novi prijedlog zakona nalagao da ravnatelja takve agencije izravno imenuje Vlada. Njihova je zabrinutost razumljiva jer je jasno da bi provedba takve ideje značila da bi Vlada, točnije HDZ, apsolutno kontrolirao rad elektroničkih medija u Hrvatskoj.

Srećom, takav izravan napad na neovisnost elektroničkih medija ipak je spriječen. Primjedbe HURIN-a nisu zanemarene i Ministarstvo kulture ih je uvažilo, doduše, nakon duljeg vremena, pa je izmijenjena odredba po kojoj bi Vijećem za elektroničke medije upravljala Agencija čiji bi ravnatelj bio Vladin, odnosno HDZ-ov čovjek. Taj novi, izmijenjen prijedlog zakona, nakon što ga je razmotrila Vlada, uskoro bi se trebao naći na prvom saborskom čitanju.


VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE ima sedam članova koje imanuje Sabor; mandat je nedavno istekao Ireni Vukasović i Nebojši Gladoviću (desno)VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE ima sedam članova koje imanuje Sabor; mandat je nedavno istekao Ireni Vukasović i Nebojši Gladoviću (desno)Iako im plan o izmjeni zakona i osnutku Agencije nije prošao, u HDZ-u nisu odustali od namjere da ususret izborima osiguraju što veću kontrolu nad elektroničkim medijima. Novi prostor za manevre otvara im to što je dvama članovima Vijeća za elektroničke medije istekao dvogodišnji mandat. U Vijeću čijih sedam članova bira Sabor, i to po dvoje na tri, dvoje na četiri i troje na pet godina, rok od tri godine prošao je Ireni Vukasović i Nebojši Gladoviću, ljudima koje, uz Ljubomira Stefanovića, općenito smatraju jedinima oporbi sklonim članovima Vijeća. Ostalih četvero članova - Jure Ivančić, Marko Marić, Milivoj Pašiček i sam predsjednik Denis Peričić navodno su HDZ-ove uzdanice. Tako je u trenutku kad Ireni Vuksanović i Gladoviću istječe mandat HDZ dobio idealnu priliku da u tijelo koje kontrolira rad elektroničkih medija ubaci novih svojih dvoje ljudi od povjerenja i de facto preuzme kontrolu nad Vijećem. Na posljednjoj sjednici Vlade, koja se 12. travnja održala u sjeni vijesti o kritičnom zdravstvenom stanju Ivice Račana, pitanje novih kandidata za ispražnjena mjesta u Vijeću našlo se pred Sanaderom i suradnicima iako nije bilo na dnevnom redu.

Između 30 kandidata Vlada je odabrala novinarku Olga Ramljak i medijskog stručnjak Zdravka Kedžu. Poznavatelji situacije s kojima je Nacional neslužbeno razgovarao tvrde da su i Olga Ramljak i Kedžo nedvojbeno HDZ-ovi ljudi. U takvoj situaciji postavlja se pitanje tko je Vladi, ondnosno premijeru predložio da od čak 30 kandidata odabere baš ovo dvoje. Nacionalovi sugovornici uvjereni su da je riječ o glasnogovorniku Vlade Ratku Mačeku, koji u neformalnim razgovorima ionako nikada, dodaju Nacionalovi sugovornici, nije krio želju da uspostavi bolju kontrolu nad medijima. To bi mu sada uvelike moglo i uspjeti odobri li Sabor angažman Olge Ramljak i Zdravka Kedže u Vijeću za elektroničke medije. To će se vrlo vjerojatno i dogoditi s obzirom na HDZ-ovu saborsku većinu. Zbog takvog Mačekova manevra mnogi vjeruju da je upravo on tvorac ideje da kontrolu nad Vijećem preuzme Agencija za elektroničke medije.

ZDRAVKO KEDŽO u Vijeću za elektroničke medije trebao bi zamijeniti Nebojšu GladovićaZDRAVKO KEDŽO u Vijeću za elektroničke medije trebao bi zamijeniti Nebojšu GladovićaU cijeloj priči pojavila se još jedna naizgled bezazlena, ali indikativna sitnica koja pokazuje kako HDZ, pripremajući se za izbore, za sebe nastoji osigurati što veći medijski prostor. Riječ je o koncesiji za radijsko emitiranje na području grada Zagreba koju je od Vijeća za elektroničke medije zatražio zagorski radio Kaj kojem uskoro istječe radijska koncesija. Iako ta mala radijska postaja ima već dvije županijske koncesije, uključujući i onu za Zagrebačku županiju, njen vlasnik namjerava proširiti koncesiju i na grad Zagreb. Iako poznavatelji situacije tvrde da radio Kaj nema nikakvih osnova za radijsku koncesiju u glavnom gradu Hrvatske, strahuju da bi je ipak mogao dobiti kad u Vijeće uđu dvoje novih članova. U zamjenu za koncesiju, eter radija Kaj HDZ-u bi mogao poslužiti kao dodatni predizborni medijski prostor, što bi mu bilo itekako korisno jer se zna da u Zagrebu HDZ na čelu s Jadrankom Kosor daleko zaostaje za SDP-om. Dodatne bojazni da su takve prognoze istinite pobuđuje i to što je koncesiju za emitiranje na području grada Zagreba nedavno tražilo i osam drugih radijskih postaja, ali im je ona odbijena s obrazloženjem da na zagrebačkom području nema slobodnih frekvencija. Ali čim je takvu koncesiju zatražio radio Kaj, Hrvatska agencija za telekomunikacije potkraj prošle godine obavijestila je Vijeće za elektroničke medije da u Zagrebu postoji jedna slobodna frekvencija. O novom odnosu snaga u Vijeću za elektroničke medije, kojim će ubuduće iz sjene upravljati HDZ, moglo bi štošta ovisiti. To tijelo koje dodjeljuje radijske i televizijske koncesije svojim bi odlukama moglo proširiti područje slušanosti i gledanosti nekim “podobnim“ radiopostajama i televizijama, ali i dodijeliti frekvencije potpuno novim medijima koji bi mogli imati veliku ulogu u predizbornoj promociji Hrvatske demokratske zajednice.

Glasnogovornik Vlade i HDZ-a u razgovoru za Nacional oštro je opovrgnuo sve optužbe da njegova stranka čini sve kako bi preuzela kontrolu nad što većim medijskim prostorom. Iako je potvrdio da je Vlada na zatvorenoj sjednici 12. travnja za nove članove Vijeća za elektroničke medije odabrala Olgu Ramljak i Zdravka Kedžu, Maček tvrdi kako to nipošto ne znači da HDZ ima namjeru preuzeti kontrolu nad tim tijelom.

Maček: To su gluposti

OLGU RAMLJAK Vlada predlaže za članicu VijećaOLGU RAMLJAK Vlada predlaže za članicu Vijeća“Optužbe da HDZ želi kontrolu nad Vijećem apsolutne su gluposti. To je normalna rotacija članova i odlazak onih kojima je istekao mandat“, kaže glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Demantira i da je pomoću novog zakona HDZ uoči izbora htio steći kontrolu nad medijskim prostorom.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika