Objavljeno u Nacionalu br. 596, 2007-04-17

Autor: Robert Bajruši

INTERVJU OD 18. Siječnja

'Naš ključni projekt je stopa gospodarskog rasta 7 posto'

ZLOGLASNO 'SMRZNUTO RAME' Ivica Račan je u intervjuu izjavio da boluje od 'smrznutog ramena', što se pokazalo krivom dijagnozomZLOGLASNO 'SMRZNUTO RAME' Ivica Račan je u intervjuu izjavio da boluje od 'smrznutog ramena', što se pokazalo krivom dijagnozomNacional ponovno objavljuje najzanimljivije dijelove iz intervjua koji je 18. siječnja Ivica Račan dao Robertu Bajrušiju.

NACIONAL: Zabrinjavaju li vas rezultati posljednjih anketa prema kojima SDP zaostaje za HDZ-om?
- Nisam zabrinut jer znam dosta o ispitivanjima javnog mnijenja budući da sam godinama radio taj posao. Zato nisam impresioniran ni kad prolazimo jako dobro, ali ni kad ispada da stojimo nešto lošije. Puno više me zanimaju trendovi, a oni pokazuju da u ovom trenutku SDP stoji znatno bolje nego na prošlim izborima i uvjeren sam da ćemo ga zadržati. Kad netko skoči, kao što je sada HDZ, drugi moraju pasti, a po ovom istraživanju to se dogodilo HSP-u, HSS-u i HSLS-u. Isto tako, kao što nisam slavio kad smo dobivali puno glasova, tako se neću uzbuđivati ni zbog ove ankete. Ali nikada se neću ponašati kao neki u HDZ-u, koji, kad im istraživanja idu u korist, zovu urednike i traže da se o tome piše opširno, a kad ankete pokazuju loš rezultat, odmahnu rukom i tvrde da istraživanja nisu točna.

NACIONAL: Ipak vjerujem da ne možete zanemariti rezultate koji pokazuju da u ispitivanjima najpoželjnijeg budućeg premijera ne prolazite dobro jer su ispred vas i Radimir Čačić i Ivo Sanader?
- Potpuno je jasno da je taj pristup napravljen namjerno, jer se s SDP-om i njegovim vodećim ljudima ne može lako. Zato je počelo licitiranje oko toga tko bi bio najbolji premijer kao da se predsjednik Vlade bira na neposrednim izborima. Za razliku od Čačića i Sanadera, ja se ne želim promovirati na takav način i tu je nesporazum. Nisam autokratski lider, ni gazda, zbog kojega se vrti svijet, ali sam sposoban okupiti ljude koji razmišljaju svojom glavom i o nekim stvarima znaju više od mene. Ali kao lider nikada svoje pogreške i neuspjehe neću prebaciti na njihova leđa. Nema nikakvog razloga da odstupim od tog demokratskog principa. Zato neću sudjelovati u utrci za premijera, ali ozbiljno ću voditi stranku u parlamentarnim izborima i svi će u meni imati vrlo jakog protivnika. SDP će pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima.

NACIONAL: Koji statusni simboli vas privlače?

- Spadam u ljude koji nemaju potrebu za luksuzom. Volim normalan život, devet godina nosim sat koji je dobar, a koštao je 120 dolara. Živim od plaće i dobro znam što sam mogao kupiti, a što nisam, od vrlo dobre plaće kakvu sam imao kao premijer, ali zbog toga nimalo ne žalim. Ali to znači i da neki ljudi, dok su na vlasti, nalaze načine kako doći do sredstava kojima onda zadovoljavaju potrebu za luksuzom, iako je plaća koju primaju nedostatna.

NACIONAL: Koji su to strateški projekti koje nudite ako SDP pobijedi, a vi postanete premijer?
- Ubuduće namjeravamo manje kritizirati HDZ, jer oni se ionako dovoljno sami blamiraju. Prije svega, naš ključni projekt je stopa gospodarskog rasta iznad 7 posto. Time želimo osigurati tri stvari: prvo, dovoljno sredstava za veća ulaganja u obrazovanje i zdravstvo. Drugo, tim razvojnim zamahom nastavit ćemo smanjivati broj nezaposlenih, a to je proces koji je zamrznut kod HDZ-ove vlade. Treće i najvažnije, podići ćemo životni standard građana preko realnog rasta plaća i mirovina. Nećemo se libiti da za postizanje gospodarskog rasta upotrijebimo domaću ili inozemnu akumulaciju, makar to izazvalo i prekoračenje maastrichtskih kriterija vezanih za proračunski deficit. To se događa i državama koje su u Europskoj uniji, a dobro uložen novac u razvojne projekte bez problema će se vratiti. Želimo osigurati i razvoj županija. To je ideja “4 puta 4” koju je razradio Ljubo Jurčić i ona osigurava razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, a naša vlada će decentralizirati Hrvatsku. Naš plan zahtijeva kompetentnu i jaku ekipu, a sigurno ćemo koristiti iskustvo i organizaciju koje imamo iz moje vlade. HDZ nije proveo ni jednu reformu i to je posao koji ćemo mi napraviti. Zbog sebe, a ne EU i ovdje mislim o reformi pravosuđa i državne uprave, a dogradit ćemo i reformu obrazovanja. Pritom ćemo osigurati socijaldemokratski princip prava svih na sve razine obrazovanja i adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Zbog sve većih socijalnih razlika i divljanja profita provest ćemo reformu poreznog sustava, a to znači da će bogatiji morati više izdvajati. Moj osobni izazov je dokazati i da efikasna može biti koalicijska demokratska vlada, a ne vlast koju vodi nekakav sveznajući i samoreklamirajući vođa.

Vezane vijesti

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi...

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi Hrvatska'

U povodu 4. godišnjice smrti bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, izaslanstvo SDP-a koje je vodio čelnik stranke Zoran Milanović danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika