17.04.2007. / 16:44

Autor: Nacionalova redakcija

VIRGINIA

Masovni ubojica sa virginijskog sveučilišta je južnokorejski student

Student Billy Bason smatra, da "sveučilište ima krvi na svojim rukama jer nije poduzelo ništa nakon prvog napada"

Policija je objavila ime studenta koji je ubio najmanje 30 osoba na američkom Tehničkom sveučilištu u do tada mirnom gradiću Blacksburgu. Osumnjičen je dvadesettrogodišnji Cho Seung-hui porijeklom iz Južne Koreje, koji je na sveučilištu studirao engleski i živio u tamošnjem kampusu.

Policija je izvijestila da su još dvije osobe ubijene u ranijoj pucnjavi, a isto je oružje korišteno u oba ubojstva. Misa zadušnica će se održati na sveučilištu, a na njoj bi se trebali pojaviti i predsjednik George i Laura Bush.

Dekan sveučilišta izjavio je da postoji mogućnost da su u pucnjavu bila uključena više od dva napadača. Neki su se studenti požalili da ih nitko nije upozorio na to što se zbiva sve dok dva sata nakon incidenta kada im je netko posalo e.mail o tome što se zapravo dogodilo. Student Billy Bason smatra, da "sveučilište ima krvi na svojim rukama jer nije poduzelo ništa nakon prvog napada".

Motivi pokolja na Tehničkom sveučilištu Blakscburgu u saveznoj državi Virginiji, koji se dogodio u ponedjeljak 17. travnja navečer, a u kojem su poginule najmanje 33 osobe, još uvijek nisu poznati. Napadač si je na kraju sam oduzeo život.

Prema izjavama očevidaca, napadač je bio naoružan s dva poluautomatska pištolja kalibra 9 i 22 mm, nosio je pancirni prsluk i kod sebe je imao više rezervnih magazina sa streljivom.

Mnogi detalji incidenta još nisu poznati. Prema dostupnim informacijama, obližnja policijska postaja je u 7:15 sati ujutro po lokalnom vremenu, primila dojavu o pucnjavi u prostoru sveučilišta, točnije u jednom studentskom domu u kojem živi više od 900 studenata.

U toj pucnjavi su ubijene dvije djevojke, od kojih je jedna vjerojatno bila u vezi s napadačem. Nakon toga policija nije odmah zatvorila sveučilište jer je smatrala da je riječ o izdvojenom incidentu. Međutim, tri sata kasnije dogodila se i druga pucnjava. Napadač je studente u učionici postrojio uza zid i počeo pucati po njima. Zbog razmaka između dvaju incidenata, pod upitnik se stavlja pravodobna intervencija policije i odluka uprave sveučilišta.

Tehničko sveučilište u Virginiji pohađaju i dva studenta iz Hrvatske, za koje se neslužbeno doznaje da nisu među stradalima.

Komentirajući ovaj incident, američki predsjednik George W. Bush izjavio je da je to "užasna tragedija" koja je pogodila svaku američku učionicu i zbog koje cijela Amerika žali s onima koji su izgubili najbliže. Sveučilištu i državi Virginiji ponudio svu potrebnu pomoć, dok je u zgradi Kongresa na zasjedanju Predstavničkog doma održana minuta šutnje za žrtve.

Vezane vijesti

Anarhisti pucali na direktora Ansaldo Nucleare?

Anarhisti pucali na direktora Ansaldo Nucleare?

Direktor talijanske nuklearnoenergetske tvrtke Ansaldo Nucleare, podružnice talijanskog industrijskog diva Finmeccanice, ranjen je u ponedjeljak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika