17.04.2007. / 10:28

Autor: Ana Kirin

UN

Vijeće sigurnosti prvi put raspravlja o klimatskim promjenama

Javnu raspravu o klimatskim promjenama pokrenula je Velika Britanija koja u travnju predsjeda Vijećem sigurnosti

U utorak 17. travnja Vijeće sigurnosti UN-a prvi će puta raspravljati o klimatskim promjenama. To je znak da ta pojava počinje privlačiti sve veću pozornost. Stručnjaci smatraju da bi problemi povezani s globalnim zatopljenjem, poput suša, poplava i podizanja razine mora, mogli u predstojećim desetljićima postati uzrokom ratnih sukoba, prenio je Reuters.

"Globalno zatopljenje povećava opasnost od izbijanja sukoba", tvrdi Janos Bogardi, voditelj UN-ova Sveučilišnog instituta za okoliš i sigurnost u Bonnu. Među najakutnijim problemima on je izdvojio širenje pustinja i propadanje zemljišta. Sukob u Darfuruu kojem je poginulo 200.000 ljudi, rekao je Bogardi, "najslikovitiji je primjer" sukoba koji je u jednom dijelu uzrokovan propadanjem zemljišta.

Zbog posljedica globalnog zatopljenja vjerojatno će najviše trpjeti siromašna područja Afrike i Azije, pa stručnjaci smatraju da se zbog toga mogu očekivati napetosti u odnosima s bogatim zemljama u umjerenom sjevernom pojasu.

Janos Bogardi je naglasio kako bi podizanje razine mora zbog topljenja ledenih kapa i ledenjaka moglo progutati goleme dijelove zemalja poput Bangladeša, što bi uzrokovalo migracije milijuna ljudi.

Javnu raspravu o klimatskim promjenama pokrenula je Velika Britanija koja u travnju predsjeda Vijećem sigurnosti. Službena tema britanske ministrice vanjskih poslova Margaret Beckett glasi "Energetika, sigurnost i klima".

Jedan britanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman izjavio je za agenciju AFP da njegova zemlja nastoji pokazati da "to više nije samo pitanje zaštite okoliša već globalni izazov", te da bi nam priroda "nedjelovanje mogla vrlo skupo naplatiti".

Isti je dužnosnik otkrio da organizacija rasprave nije prošla bez problema, jer SAD, Rusija i Kina smatraju da Vijeće sigurnosti nije primjeren forum za takvu raspravu.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika