17.04.2007. / 15:05

Autor: Martina Zeković

GLAZBA

Muzički biennale u znaku žena

Međunarodni festival suvremene glazbe, 24. muzički biennale, koji će se održati u Zagrebu od 19. do 28. travnja, ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade KulturPreis Europa koju od 1993. godine za izuzetna postignuća u području kulture dodjeljuje Europski kulturni forum. Muzički biennale je najznačajniji, najveći i najstariji festival suvremene glazbene produkcije u ovom dijelu Europe. Iako je 1965. godine započeo sa ozbiljnom glazbom, posljednje desetljeće festival se otvorio i prema drugim stilskim vrstama. Tako će ove godine MBZ producirati šest novih hrvatskih opera, dva baleta, te elektroničku, etno i jazz glazbu.

Ovogodišnji muzički biennale karakterizira "Žensko skladateljsko pismo". "Naglasak je bio da se ženama da prednost kao autoricama glazbe pa će se u devet dana predstaviti 36 žena. Poljski skladatelj Kzystof Penderecki, kao središnji gost Biennalea, izvest će svoja djela sa Zagrebačkom filharmonijom. Iz programskog dijela također bih izdvojio nove komorne opere Juranića, Foretića, Tanodija, Šćekića, Jelaske i Đurovića, te gostovanje jednog od najzanimljivijih predstavnika moderne jazz scene Erika Truffaza", kazao je predsjednik Programskog odbora 24. muzičkog biennala Zagreb Ivo Josipović.
U suradnji sa Švedskom kao zemljom partnerom, na projektu će se predstaviti 148 skladatelja i skladateljica, 32 ansambala, 94 solista i dirigenata, 30 novih hrvatskih djela, a sudionici dolaze iz 29 zemalja, od Kine do SAD-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika