17.04.2007. / 15:28

Autor: Martina Zeković

DALMACIJA

Ekološke udruge traže ostavku ministrice Matulović-Dropulić

Udruge Rast iz Lećevice, Zvona Zagore, Zvona Kaštela i Plavi val iz Šibenika organizirale su prosvjednu konferenciju za novinare protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici zbog, kako je rečeno, opasnosti od zagađenja pitkih voda

Udruge građana s područja Dalmacije prosvjedovale su u utorak ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici zbog opasnosti od zagađenja pitkih voda. Udruge Rast iz Lećevice, Zvona Zagore, Zvona Kaštela i Plavi val iz Šibenika organizirale su prosvjednu konferenciju za novinare protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici zbog, kako je rečeno, opasnosti od zagađenja pitkih voda.
Prosvjednike su podržali stranka Zelena lista i Odbor za Problematiku ekološkog postupanja i gospodarenja otpadom (PEPGO), sastavljen od 15 ekoloških udruga i nekoliko pojedinaca, među kojima su i udruge organizatori prosvjeda.

Udruge su zatražile i odgovornost i ostavku ministrice Marine Matulović-Dropulić zbog propusta u izradi Studije utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, naglasio je predsjednik udruge Rast Anđelko Parčina. Prosvjednici su apelirali za spas narodnog blaga, zaustavljanja propasti Dalmacije, zaustavljanje trovača Jadra i Krke, a jedan od transparenata bio je upućen i premijeru Ivi Sanaderu s pitanjem zašto Ministarstvo zaštite okoliša ne provodi Zakon o otpadu.

Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Kata Gojević izišla je pred prosvjednike i istaknula da je Centar za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije u Lećevici predviđen prostornim planom te županije i Strategijom gospodarenja otpadom RH te da će se nakon njegove izgradnje zatvoriti sva odlagališta komunalnog otpada na području te županije i time na tom području bitno poboljšati stanje zaštite okoliša. Dodala je da su na toj lokaciji obavljeni istraživački radovi, te su izrađeni dodatni dokumenti koje su tražile udruge Rast i Zvona Zagore. Ministarstvo je dodatno naručilo i reviziju hidrogeoloških istražnih radova od zagrebačkog Građevinskog fakulteta. Komisija za ocjenu studije utjecaja na okoliš dodatno je također razmotrila sve navedene dokumente i prihvatila Studiju. Nakon toga Općina Lećevica i Mjesni odbor Kladnjice donijeli su odluku o prihvaćanju izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom na području Kladnjice.

Održavanje prosvjedne konferencije najavljeno je i ispred Hrvatskog geološkog instituta u Zagrebu gdje će zatražiti odgovornost i ostavku ravnatelja Josipa Halamića zbog, kako navode prosvjednici, očitih teških propusta u izradi Studije utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Predstavnike udruga primio je danas i državni tajnik za vodno gospodarstvo Zdravko Krmek, koji im je obećao potporu u istražnim radnjama i monitoringu podzemnih voda.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika