17.04.2007. / 16:40

Autor: Stjepan Marković

ITALIJA

Počelo suđenje američkom vojniku zbog ubojstva talijanskog agenta

Optuženi Lozano je novinarima objasnio pravila ponašanja vojnika na kontrolnim točkama: "Imate liniju upozorenja, imate liniju opasnosti i imate liniju pucanja".

Na sudu u Rimu počelo je suđenje Mariou Lozanou, američkom vojniku koji je u Iraku ubio Nicolu Caliparia agenta talijanske sigurnosne službe. Lozanu, pripadniku 69 pješačke pukovnije sudi se u odsutnosti. Lozano je ubio agenta Caliparia na putu prema bagdadskoj zračnoj luci. Calipara je pratio Giulianu Sgrenu, talijansku novinarku, koju su bili oteli u Iraku, a on je radio na njenom oslobađanju.

Lozano je bio na kontrolnoj točki na putu iz Bagdada za zračnu luku i počeo pucati na automobil u kojemu su bili Talijani. Agent Calipari je svojim tijelom zaštitio Giulianu Sgrenu i zato je posmrtno u Italiji nagrađen najvišim odlikovanjem za hrabrost te je pokopan uz sve počasti.

Cijeli slučaj je pun proturječnosti jer Amerikanci i Talijani drugačije opisuju okolnosti ovog slučaja. Amerikanci tvrde da su se vozila kretala prebrzo zbog čega su vojnici pomislili da je riječ o napadu pobunjenika na kontrolnu točku. Talijani tvrde da se vozilo kretalo normalnom brzinom i optužili Amerikance da ne nisu obavijestili vojnike na nadzornoj točki da im se približava vozilo s talijanskim agentom koje moraju propustiti.

Predstavnici obiju zemalja su se složili samo u jednom da je Caliparia ubio Lozano. Lozano je za novine izjavio da nije imao drugu mogućnost nego da počne pucati po vozilu. On je objasnio pravila ponašanja vojnika na kontrolnim točkama: "Imate liniju upozorenja, imate liniju opasnosti i imate liniju pucanja". On tvrdi da su vojnici davali svjetlosne signale vozilu u kojemu su bili Talijani, nakon što se nisu zaustavljali počeli su pucati u zrak u znak upozorenja te su nakon toga gađali motor vozila.

Problem također predstavlja činjenica što se Lozanu sudi u odsustvu. Franco Coppi, koji na suđenju predstavlja Caliparijevu udovicu izjavio je da slučaj nije ugrožen zbog izostanka Lozana. "Njegov izostanak je njegov izbor", rekao je Coppi i dodao "to ne predstavlja prepreku da se ustanovi istina. Dokazi koji su prikupljeni su neoborivi".

Fabrizio Cardinali, bivši Lozanov odvjetnik po službenoj dužnosti, rekao je da se incident dogodio jer Talijani nisu bili dovoljno oprezni. "Ono što se dogodilo nije bio propust kontrolne točke nego pogreška Talijana jer nisu imali nikakvu vojnu pratnju".

Sadašnji Lozanov odvjetnik po službenoj dužnosti Alberto Biffani je rekao da u konačnici vjeruje da će njegov klijent biti oslobođen.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika