17.04.2007. / 19:17

Autor: Stjepan Marković

BJELOVAR

Strani konzorciji počeli se nadmetat za izgradnju prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj

"Ovaj projekt omogućio bi korištenje 30 do 50 posto jeftinije i to obnovljive energije koja ne onečišćuje te bi se koristila za proizvodnju električne energije, grijanje i industriju", rekla je Đurđa Adlešić i dodala već sada postoje zainteresirani ulagači koji bi htjeli investirati u prehrambenu industriju i posebno u proizvodnju cvijeća koja je u Hrvatskoj nije dovoljno razvijena

Njemački Siemens i američko-izraelska tvrtka Ormat, specijalizirana za proizvodnju geotermalnih elektrana, u utorak 17. travnja su u bjelovarskoj gradskoj upravi pred stručnjacima i čelnicima grada predstavili mogućnosti izgradnje elektrane na geotermalnom izvoru Velika ciglena pokraj Bjelovara.

Stručnjaci obiju tvrtaka istaknuli su da je riječ o idealnom nalazištu za gradnju geotermalne elektrane jer je riječ o vodi temperature 175 Celzijevih stupnjeva i kapaciteta 83 litre u sekundi, a riječ je o obnovljivom izvoru energije koji bi se mogao koristiti oko 25 godina bez gotovo ikakvih gubitaka, a voda bi se vraćala u ležište.

Durđa Adlešić je za Nacional.hr izjavila: "Veliki je interes za izgradnju geotermalne elektrane i eksploatiranje termalnih izvora. Iako se već 20 godina zna za postojanje ovih izvora nikad se nije napravila niti jedna studija iskoristivosti". Bjelovar je zajedno s Vladom financirao studiju ekonomske isplativosti ovih izvora koja bi trebala biti gotova u svibnju, a radi ju Ekonomski fakultet u Zagrebu. Veliki problem predstavlja činjenica da je ovo prvi ovakav projekt u Hrvatskoj te nema modela na koji se može ugledati.

"Najvjerojatnije ćemo osnovati konzorcije koji će se sastojati od grada Bjelovara koji je vlasnik zemljišta, Ine koja je vlasnik bušotina i velike kompanije poput HEP-a", rekla je Đurđa Adlešić za Nacional.hr i dodala nakon što se završi studija moći će se odlučiti o partnerima i modelu iskorištavanja geotermalne vode.

"Ovaj projekt omogućio bi korištenje 30 do 50 posto jeftinije i to obnovljive energije koja ne onečišćuje te bi se koristila za proizvodnju električne energije, grijanje i industriju", rekla je Đurđa Adlešić i dodala već sada postoje zainteresirani ulagači koji bi htjeli investirati u prehrambenu industriju i posebno u proizvodnju cvijeća koja je u Hrvatskoj nije dovoljno razvijena.

Američko-izraelski Ormat, kazali su njegovi predstavnici, već se povezao s Inom i nekoliko drugih hrvatskih tvrtaka, a njegovi stručnjaci predstavili su mogućnosti iskorištavanja geotermalnog izvora Velika ciglena u proizvodnji električne energije te u grijanju staklenika za proizvodnju cvijeća i povrća.

Po riječima Željka Jurilja, direktora tvrtke Geoen koja je koordinator za projekt u koji je uključen Ormat, riječ je o elektrani od oko 8 kilovata, a zajedno s bušotinama projekt je vrijedan oko 50 milijuna dolara.

Gradonačelnica Đurđa Adlešić istaknula je da uskoro putuje u Island gdje će razgovarati s tamošnjim ulagačima s obzirom da oni imaju najviše iskustva u realizaciji ovakvih projekata. Napomenula je da će o svemu konačan sud donijeti stručnjaci, a ne politika, dodavši kako Hrvatska ima vrlo malo iskustva u tom poslu.

Vezane vijesti

Skandalozno postupanje policije u slučaju iz Bjelovara

Skandalozno postupanje policije u slučaju iz Bjelovara

Lezbijska grupa Kontra i grupa Iskorak podupiru medijske napise i reakciju policije oko pokretanja optužnog prijedloga protiv policijskog službenika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika