18.04.2007. / 10:50

Autor: Martina Zeković

ODLUKA USTAVNOG SUDA

Žene, kao i muškarci u mirovinu sa 65 godina

Ustavni sud navodno će u srijedu ukinuti odredbu po kojoj su muškarci u mirovinu išli sa 65, a žene sa 60 godina, tako da će svi ići sa 65, objavio je jedan dnevni list. Razlog tome je da dosadašnja odredba nije bila u skladu s ustavnom odredbom o ravnopravnosti spolova. Vlasti bi u skladu s odlukom Ustavnog suda, do 2018. trebale izjednačiti muškarce i žene u pogledu odlaska u mirovinu. Ta će odredba zahvatiti sve žene koje sada imaju 49 ili manje godina.

U Velikoj Britaniji izračunali su da bi ih smanjivanje radnog vijeka muškaraca na 60. godinu stajalo čak 9,8 milijardi funta zbog manjka u njihovim uplatama u fondove i zbog isplata mirovina pet godina ranije. Iz tog razloga u Britaniji su se opredijelili da pripadnici oba spola rade do 65. godine, što će u punoj primjeni biti 2020. Španjolska je pak dob za mirovinu izjednačila na 60 godina, dok je Hrvatska ekonomski znatno slabija, s već velikim brojem umirovljenika, pa su vrlo mali izgledi da se jednakost postigne tako da muškarci rade kraće.

Slične odluke donijeli su ustavni sudovi u Belgiji, Nizozemskoj i Češkoj, gdje je postignut kompromis, pa će i muškarci i žene raditi do 63. godine. Slično rješenje očekuje se i u Austriji. Ujednačavanje se u europskim zemljama provodi postupno pa se tako u Češkoj svake godine po nekoliko mjeseci produlji rok ženama, a smanji muškarcima.

Vezane vijesti

Glumio pokojnu majku zbog mirovine

Glumio pokojnu majku zbog mirovine

Porotnici na sudu u New Yorku morat će gledati snimku nadzorne kamere na kojoj se muškarac navodno odjeven kao žena predstavlja kao vlastita pokojna… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika