18.04.2007. / 11:43

Autor: Stjepan Marković

UEFA

Poljska i Ukrajina domaćini Eura 2012.

Izvršni odbor UEFA-e je na sastanku u srijedu 18. travnja u Cardiffu domaćinstvo Eura 2012. godine dodijelio Poljskoj i Ukrajini. Pobjednike je proglasio predsjednik UEFA-e Michaell Platini.

Poljska i Ukrajina su bili najmanje izgledni favoriti. Njihovu kandidaturu su na prezentaciji u utorak 17. travnja predvodili napadač Chelsea Andri Ševčenko, vratar Liverpoola Jerži Dudek, boksački prvak Vitalij Kličko, olimpijska legenda Sergej Bubka i predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko.

Utakmice će se igrati u četiri ukrajinska grada (Dnjepropetrovsku, Donecku, Kijevu i Livivu) i šest poljskih gradova (Gdanjsku, Krakovu, Ponzanu, Varšavi, Wroclavu i Korzovu).

Kandidati za domaćinstvo su bili Hrvatska i Mađarska, Poljska i Ukrajina te Italija. Hrvatska i Mađarska su prve predstavile svoje kandidature. Iznenađenje prezentacije bilo je javljanje astronauta Amerikanca mađarskog podrijetla Charlesa Simonyja iz svemira, kao i televizijska snimka legendarnog Ferenca Puskasa, snimljena malo prije njegove smrti
ustudenome prošle godine.

Nakon što su Ukrajina i Poljska dobile domaćinstvo predstavnici koji su prisustvovali različito su prokomentirali ovaj izbor. Izjave koje su dali za Hinu prenosimo u cijelosti:

Zoran Cvrk (projekt menadžer hrvatsko-mađarske kandidature): "Rezultati su takvi kakvi jesu. Razočaranje postoji, no moramo dalje."

Robert Prosinečki (član stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije): "Ovo je doista veliko iznenađenje. Prije izbora Italija je slovila kao lagani favorit ispred Hrvatske i Mađarske, a na kraju su pobijedili Poljska i Ukrajina. Teško mi je sada reći što je presudilo."

Aljoša Asanović (član stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije): "Čitava naša delegacija nadala se da ćemo dobiti EP. Možda ipak nismo dovoljno lobirali. Teško je reći što je odlučilo, no treba podsjetiti da je Ukrajinac Surkis član Izvršnog odbora, i premda on nije mogao glasovati vjerojatno je imao veliki utjecaj na odluku članova Izvršnog odbora".

Ferenc Gyurcsany (mađarski premijer): "Naravno da smo razočarani, ali poraz moramo prihvatiti dostojanstveno. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći, a što se događalo iza kulisa mi to ne znamo. Treba ići dalje i mislim da moramo pokušati ponovno".

Ferenc Denes (član mađarske delegacije): "Uoči izbora prevladavalo je mišljenje da će EP dobiti Italija, ili Mađarska i Hrvatska. Nitko ovdje nije sretan ovom odlukom".

Csaba Schulek (šef internet portala Telesport.hu): "Ovo nikome ne bih poželio. Mađarska delegacija je potištena, a u njihovim očima mogu se vidjeti suze. Nije mi jasno kako nismo dobili EP nakon naše odlične prezentacije."

Grigorij Surkis (predsjednik Nogometnog saveza Ukrajine): "Prije 15 godina Ukrajina je dobila veliku priliku da se formira kao neovisna država. Tu smo priliku iskoristili, a sada smo u Cardiffu dobili još jednu veliku priliku za međunarodnu afrimaciju".

Viktor Juščenko (Ukrajinski predsjednik): "Ovo je zlatna prigoda za Poljsku i Ukrajinu da navijačima i sudionicima EP 2012. pruže nezaboravan ugođaj. Oni koji će posjetiti naše zemlje tijekom EP-a moći se uvjeriti koliko su lijepi naši gradovi i u našu veliku kulturnu baštinu. Također, ovo je velika prilika da reafirmiramo poznatu slavensku gostoljubivost. Uvjeren sam da ćemo ispuniti visoke standarde koji su stavljeni pred nas."

Michal Listkiewicz (predsjednik Nogometnog saveza Poljske): "Od ovog trenutka 90 milijuna stanovnika Poljske i Ukrajine jedva čeka početak EP 2012. Prijateljstvo naša dva naroda ima dugu povijest i domaćinstvo EP-a to će prijateljstvo još više učvrstiti".

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika