18.04.2007. / 16:34

Autor: Ana Kirin

SLUČAJ GLAVAŠ

Stara odluka o skidanju imuniteta Glavašu još uvijek vrijedi

Damir Sesvečan je istaknuo kako nema potrebe donositi posebne odluke u svakoj fazi sudskog postupka, a s time se, kako je rekao, suglasilo i izvanraspravno vijeće osječkog suda koje je Glavašu prije nekoliko dana odredilo pritvor bez traženja suglasnosti Sabora

U srijedu 18. travnja saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo i Odbor za Ustav i poslovnik zaključili su kako nema razloga za ponovno odlučivanje o davanju suglasnosti na pritvaranje Branimira Glavaša jer je još uvijek na snazi odluka iz listopada prošle godine. Mandatno-imunitetno povjerenstvo tada je dalo suglasnost na pritvaranje koju je potvrdio je i Sabor.

Na prijedlog predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva Damira Sesvečana, prihvaćen je zaključak po kojemu nema razloga ponovno odlučivati o Glavaševu pritvoru, budući da je riječ o istom kaznenom postupku te istoj kvalifikaciji kaznenog djela, zbog čega povjerenstvo ostaje kod odluke od 23. listopada prošle godine.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo u srijedu je prihvatilo i zaključak da ne može razmatrati zahtjev Glavaševa branitelja da Sabor preispita mogućnost ponovnog odlučivanja, jer takav zahtjev može uputiti samo ovlašteno državno tijelo.

Damir Sesvečan je istaknuo kako nema potrebe donositi posebne odluke u svakoj fazi sudskog postupka, a s time se, kako je rekao, suglasilo i izvanraspravno vijeće osječkog suda koje je Glavašu prije nekoliko dana odredilo pritvor bez traženja suglasnosti Sabora.

Od devet članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva, protiv spomenutih zaključaka glasao je samo HSP-ovac Vlado Jukić. On je zajedno s Vladimirom Šišljagićem iz HDSSB-a, koji nije član povjerensta, od članova Povjerenstva zatražio da uskrate odobravanje pritvora i omoguće Glavašu da se brani sa slobode.

Među ostalim, Jukić je rekao kako sumnja da je cilj pritvaranja Glavaša i političke naravi, a kako bi mu se onemogućilo sudjelovanje na jesenskim parlamentarnim izborima.

Predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković je nakon zatvorene sjednice novinarima rekao kako je Odbor zaključio da nema potrebe za novim odlučivanjem o pritvoru, te da nije nadležan baviti se pitanjem je li prvotna odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva o suglasnosti na pritvor ustavna ili nije.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika