18.04.2007. / 18:30

Autor: Nina Tomljanović

TURIZAM

Porast posjećenosti nacionalnim parkovima i parkovima prirode

Godišnje Nacionalne parkove posjeti oko dva milijuna posjetitelja, a parkove prirode pola milijuna, što znači da ih posjećuje svaki četvrti turist u Hrvatskoj, rekao je Šikić, dodavši da parkovi iz vlastitih prihoda godišnje zarađuju četrdesetak milijuna eura

Zoran Šikić, pomoćnik ministra kulture u srijedu, 18. travnja, je novinarima govorio o zaštiti prirodne baštine, te ih izvijestio o financijskim rezultatima nacionalnih parkova i parkova prirode u 2006. godini i o pripremama uoči turističke sezone.

Tijekom uskrsnih blagdana u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Hrvatske bilo je oko sto tisuća posjetitelja, što je porast od nekoliko posto u odnosu na 2006. godinu koja je bila rekordna, rekao je pomoćnik ministra kulture Zoran Šikić na današnjem susretu s novinarima u Ministarstvu kulture.

Osim Kornatskog arhipelaga, ostali parkovi bilježe porast posjeta u odnosu na prošlu godinu - Plitvička jezera imala su više od 25 tisuća posjetitelja, Krka petnaestak tisuća, Brijuni desetak tisuća, a Papuk više od sedam tisuća posjetitelja, izvijestio je.

Godišnje nacionalne parkove posjeti oko dva milijuna posjetitelja, a parkove prirode pola milijuna, što znači da ih posjećuje svaki četvrti turist u Hrvatskoj, rekao je Šikić, dodavši da parkovi iz vlastitih prihoda godišnje zarađuju četrdesetak milijuna eura.

Ustvrdio je da bi i nova sezona mogla biti rekordna, no kao još bitnije istaknuo je planove za poboljšanje kvalitete u pružanju informacija posjetiteljima i njihovom prihvatu.

Ministarstvo je izradilo nacionalni program protupožarne zaštite koji obuhvaća instaliranje novih sustava protupožarne zaštite u svim nacionalnim parkovima i parkovima prirode do 2010. godine.

Nove tehnologije praćenja i brzog otkrivanja požara omogućit će bržu intervenciju, jer ako se reagira u prva dva sata može se intervenirati i s manjim brojem ljudi, dodao je Šikić.

Uspostava tih sustava zaštite obuhvaća i razminiranje u koje će biti uključena područja u parkovima Plitvička jezera, Krka, Paklenica, Kopački rit, Papuk, Lonjsko Polje, Velebit i Lastovsko otočje.

Prva faza za tih osam parkova, obuhvatila bi vrijednost radova u iznosu 20 milijuna eura, a procjenjuje se da bi za cjelokupno razminiranje bilo potrebno 35 milijuna eura, rekao je.

Podsjetivši da je Uredba o ekološkoj mreži poslana u proceduru, naglasio je da se još treba raditi na tome da se koncept zaštite prirode doživljava kao opterećenje i dočekuje s odbijanjem.

Vezane vijesti

Brazilsko gospodarstvo poraslo za devet posto u prvom tromjesečju

Brazilsko gospodarstvo poraslo za devet posto u prvom tromjesečju

Brazilsko gospodarstvo u prvom je tromjesečju na godišnjoj razini poraslo za devet posto, pokazali su u podaci tamošnjeg državnog ureda za statistiku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika