19.04.2007. / 15:54

Autor: Nacionalova redakcija

PRIKUPLJANJE AMBALAŽNOG OTPADA

Građanima podijeljeno 500 milijuna kuna

U četvrtak 19. travnja, godinu i četiri mjeseca nakon primjene Pravilnika o prikupljanju ambalažnog otpada, u Zagrebu je predana milijardita boca. Time je ukupna količina prikupljenog ambalažnog otpada desegnula 83.000 tone, za što je ranije trebalo šest do sedam godina.

Glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lidija Tošić izjavila je da ta brojka demantira sve one koji su na početku osporavali Pravilnik, poput određenih krugova iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Direktor Fonda Vinko Mladineo rekao je da se Hrvatska tako svrstala uz bok najrazvijenih europskih zemalja, poput Švedske, Njemačke i Švicarske, jer se prikuplja između 80 i 90 posto ambalaže.

Pravilnikom o prikupljanju ambalažnog otpada građanima je od 1. siječnja 2006. godine omogućeno da boce vraćaju uz naknadu od 50 lipa. Prije toga prikupljalo se između tri i četiri posto pet i alu ambalaže, a udio od 80 posto očekivao se tek do 2015. godine.

No rezultati su daleko premašili očekivanja. Do travnja ove godine svim sudionicima prikupljanja ambalažnog otpada isplaćeno je čak 743 milijuna kuna, od čega 500 milijuna kuna građanima za prikupljenu ambalažu, a ostatak se odnosi na naknade za manipulativne troškove i troškove skladištenja i prijevoza.

Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, najviše je prikupljeno plastičnih boca i to 61 posto, zatim staklenih, 29 posto, te limenki, 10 posto. Po stanovniku je najviše otpada prikupljeno u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najmanje u Virovitičko-podravskoj.

Mladineo, direktor Fonda, rekao je da su doneseni pravilnici i o prikupljanju otpadnih automobila, guma, ulja i baterija, a u pripremi je pravilnik o prikupljanju elektroničkog i elektronskog otpada. Po njegovim riječima, od primjene tih pravilnika u Hrvatskoj je za deset puta povećana količina prikupljenog ambalažnog otpada i sav se taj otpad oporabljuje. U Fondu procjenjuju da je zahvaljujući Pravilniku otvoreno 2100 radnih mjesta u procesu od prikupljanja do oporabe, odnosno ponovne obrade otpada.

Povodom prikupljanja milijardite boce, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u četvrtak je u Zagrebu, Vukovaru i Splitu podijelio nagrade kako bi građane dodatno motivirao na vraćanje boca. Za milijarditu bocu u Zagrebu je uručena prigodna košarica i novčana nagrada od 5000 kuna, a za bocu prije i poslije milijardite po 3000 kuna dobilo je dvoje građana u Vukovaru i Splitu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika