19.04.2007. / 16:05

Autor: Nacionalova redakcija

EUROFOR

Zračnim prostorom BiH upravljat će Zagreb i Beograd

Temeljem odredbi Daytonskog sporazuma, zračni prostor iznad BiH predan je pod nadzor međunarodnih mirovnih snaga koje je najprije vodio NATO (SFOR) a od prije tri godine EUROFOR za Europsku uniju

Mirovne snage Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) službeno će ovog tjedna prepustiti upravljanje zračnim prostorom vlastima te zemlje, no tehnički dio tog posla za njihove će potrebe za sada nastaviti obavljati područne kontrole zračnog prometa u Zagrebu i Beogradu, najavio je u četvrtak u Sarajevu glavni zapovjednik EUFOR-a njemački admiral Hans-Jochen Witthauer.

On je novinarima kazao kako će u petak, u sjedištu Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo u Parizu, zajedno s ministrom prometa i komunikacija BiH Božom Ljubićem potpisati poseban protokol o predaji ovlasti nad zračnim prostorom BiH.

Temeljem odredbi Daytonskog sporazuma, zračni prostor iznad BiH predan je pod nadzor međunarodnih mirovnih snaga koje je najprije vodio NATO (SFOR) a od prije tri godine Europska unija.

Tehnički dio posla odnosno nadzor nad tzv. srednjim i visokim nebom naknadno su, uz suglasnost SFOR-a, preuzele kontrole leta u Zagrebu i Beogradu.

Novim protokolom EUFOR vlastima BiH prepušta formalne ovlasti i za upravljanje tzv. nižim nebom.

S obzirom da BiH nema potrebnu opremu za nadzor nad zračnim prostorom, taj će se posao za njene potrebe i dalje obavljati iz susjednih država pri čemu će BiH za to plaćati oko dvije trećine sredstava koje dobiva od komercijalnih zračnih prijevoznika na ime pristojbi za prelet njezina teritorija.

Ministar financija BiH Dragan Vrankić najavio je u četvrtak kako će takvo stanje potrajati do 2009. do kada vlasti te zemlje planiraju nabaviti i instalirati svu opremu potrebnu za kontrolu zračnog prostora i navođenje zrakoplova.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika