19.04.2007. / 17:17

Autor: Stjepan Marković

AUSTRALIJA

Zabrana navodnjavanja zbog suše

Suše koje traju već šest godina prouzročili su veliku štetu

Australski premijer Joh Howard je upozorio da će morati zabraniti navodnjavanje većeg dijela poljoprivrednih površina ukoliko u sljedećem mjesecu ne padne kiša. Howard je rekao kako će u najvećem australskom riječnom sustavu Murray-Darling biti vode dovoljno samo za piće. On je izjavio kako je svjestan da će ukoliko dođe do zabrane to teško naškoditi poljoprivredi na tim područjima. Situaciju je opisao turobnom i ponovio da ukoliko ne padne kiša neće imati izbora nego uvesti zabranu.

Poljoprivrednici su upozorili da će ukoliko im ne bude dopušteno navodnjavanje biti smanjeni prinosi te da Australci mogu očekivati veliki porast cijena. Suše i nedostatak kiše u Australiji su do sada prouzročile velike gubitke i smanjilo prinose u porječju Murray-Darling. Područje rijeka Murray-Darling je najznačajnije poljoprivredno područje koje zauzima 41 posto poljoprivrednog zemljišta na kojemu se troši 85 posto resursa za navodnjavanje.

Suše koje traju već šest godina prouzročili su veliku štetu. Vlada je osigurala sedam milijardi dolara za rješavanje problema nedostatka vode u što je uključeno prekidanje navodnjavanja iz rijeke Murray-Darling.

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika